Skip to content

Valjevci detaljnom analizom budžeta istražuju “Kako se troši zeleni dinar”

Kako bi građani Valjeva znali kako se iz budžeta troši njihov novac koji je namenjen za zaštitu životne sredine, udruženje “Lokalni odgovor” iz ovog grada pokrenulo je inicijativu “Kako se troši zeleni dinar”. Oni će, uz pomoć stručnjaka, detaljno analizirati ekološki budžet grada, zatim će o tome razgovarati sa građanima, strukom i nadležnima, a onda i uraditi izveštaj sa preporukama koji će prezentovati javnosti.

“Kako se troši zeleni dinar” je inicijativa u kojoj će se obrađivati problem aerozagađenja koji je, kako kaže jedan od predstavnika udruženja Predrag Matić, i te kako veliki.

“Naš cilj je da uključimo što veću javnost u rešavanje problema aerozagađenja, problema po kome je naš grad prepoznatljiv, u Srbiji, Evropi i u svetu. Želimo da građanima damo odgovor, jer oni mogu da vide i vrlo dobro znaju kakvi su rezultati i efekti ekološkog budžeta, ali građani Valjeva već godinama ne mogu da dobiju odgovor da li se plan kvaliteta vazduha primenjuje i kakva je učinkovitost ekološkog budžeta našeg grada”, dodaje Matić.

Oni će posle detaljne analize budžeta koji je namenjen za zaštitu životne sredine sastaviti i izveštaj. Sve informacije biće prikazane tako da ih svi građani dobro razumeju.

“Zbog istraživanja ćemo angažovati licenciranog revizora koji će se baviti efektima i analizom budžeta kroz punjenje budžeta, trošenje istog… On će ustanoviti i usklađenost planskih i strateških dokumenata, od nivoa Republike pa sve do plana kvaliteta vazduha koji je usvojio grad Valjevo 2016. godine”, ističe Matić.

Do građana planiraju da dodu pokretanjem internet platforme, jer će na taj način sa njima imati direktnu komunikaciju.

“Pokušaćemo da saznamo šta misle o ovim problemima, da čujemo sve njihove sugestije, uvrstimo ih u našu analizu i istraživanje, a takođe i da sprovedemo anketu sa njima koja će se naći na platformi”, kaže Matić.

PROČITAJ I  Đurić: Očigledan je manjak empatije u našem društvu

Kako objašnjava, do svega ovoga ne bi došlo da nisu dobili pomoć od Nacionalne koalicije za decentralizaciju iz Niša, ali i drugih partnera na projektu.

“Od NKD smo dobili višestruku pomoć koja nam je mnogo značila već od starta. Zajedno smo došli do formata projekta, zajedno smo iskristalisali ideju i upravo ona jeste koju ćemo mi uz pomoć partnera, pokušati da primenimo i na druge gradove u Srbiji, budući da je ovaj problem poprilično rasprostranjen”, rekao je Matić.

Veruju da će izveštaj koji planiraju da urade u narednim mesecima, poslužiti kao osnova za uticaj na lokalne i nacionalne politike, ali i za konkretne kampanje informisanja i pokretanja građana.