dobre promene 1

Aktivisti iz komšiluka

Udruženje Aktivisti iz komšiluka je kroz inicijativu Bezbedno naselje – Bezbedna omladina uticalo da lokalna samouprava osigura saobraćajnu bezbednost dece i mladih na sportskom terenu u selu Donji Neradovac.

BEFEM

U inicijativi Zelena feministička transferzala, žene i lokalne ženske grupe aktivne u području Priboja, Sombora i Užica su  osnažene kroz međusobno povezivanje i edukaciju. Udruženje je postalo resurs centar za ženska udruženja.

Grupa Mašta

Kroz inicijativu Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja! družilo se 30 romske i neromske dece u Prijepolju a 2,000 građana je upoznato sa romskom kulturom kroz obeležavanje Dana Roma, i ostale medijske sadržaje. 

I ja se pitam

Inicijativa Tvoje pravo da odlučuješ je primer dobre prakse podsticanja seoskih sredina u Leskovcu da učestvuju u procesima odlučivanja važnim za zajednicu.  Pokretali su mesne zajednice da identifikuju probleme i predlažu njihovo rešavanje. Radili su na stvaranju održivog mehanizma participacije građana u razvoju svoje zajednice – Centra za podršku razvoju lokalnih zajednica i inicijativa.

Jednostavno rečeno

Sa dve inicijative Od igle do šasije i KC Kamion povezali su zajednicu u Priboju kroz evociranje industrijskog i nematerijalnog nasleđa Fabrike automobila FAP.  Pokazali su da čitava zajednica može da učestvuje u pravljenju izložbe donošenjem građe i značajnih predmeta iz svojih arhiva, kao i da kamion može da bude kulturni centar koji promoviše značajno kulturno nasleđe.

Klara i Rosa

Inicijativom Glas zajednice promovisale su kulturu i umetnost kroz osnaživanje Centra za savremenu kulturu i umetnost i formiranje njegovog dvojezičnog (srpsko-hrvatski i mađarski) glasila Radio Plac koje podstiče građane da aktivno učestvuju u stvaranju programa. Radio je  manje je slušan u Subotici, jer nema radiofrekvenciju i nije dovoljno urađeno na vidljivosti.

ljudi kao ti

Pobunjene čitateljke

Kroz inicijativu Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa podstakle su prvenstveno mlade, a zatim stručnu i generalnu publiku da kritički posmatraju jugoslovensko nasleđe koje nosi tradiciju solidarnosti, antifašizma, internacionalizma, antirasizma i emancipacije žena. Trinaest mladih iz različitih gradova Srbije je učestvovalo u istraživanju jugoslovenskog kulturnog nasleđa i napisalo osam autorskih tekstova koji su objavljeni na platformi udruženja. 

PraviLaw

Kroz dve inicijative, udruženje PraviLaw iz Niša razvilo je dva servise za građane koji obezbeđuju transparentnost rada državnih organa. Platforma Informacija na dlanu omogućuje građanima da samostalano ili preko udruženja traže informacije od javnog značaja.

Platforma Otisakomogućuje građanima da provere koliko su im bezbedni i zaštićeni podaci o ličnosti koje ostave nekom državnom organu ili nekoj kompaniji u privatnom vlasništvu. 

Pro.Tok21

Inicijativom Vinsko nasleđe Smedereva mobilisalo zajednicu oko prikupljanja i digitalizovanja građe o vinskom nasleđu Smedereva, sa ciljem da se učini vidljivim, zaštiti i iskoristi za razvoj zajednice kao alternativa prljavim industrijama. 

U saradnji sa ključnim institucijama, kao i srednjoškolcima volonterima prikupili su građu, digitalizovali je i postavilo na online plaformu nasledje.rs 

Romani Asvin

Inicijativom Edu Info Roma, ova neformalna grupa je razvila interesantnu metodologiju za unapređenje obrazovnog statusa Roma i Romkinja. 

Inicijativa uključuje online platformu na kojoj se nalaze sve informacije o mogućnostima formalnog (visokoškolskog) i neformalnog obrazovanja mladih Roma i Romkinja, karavane informisanja koji odlaze u romska naselja, mentorske sastanke i pomoć pri upisivanju na fakultete.

SKC Markovac

U Markovcu, građani mogu da se oporave i povežu nakon izolacije usled kovid pandemije kroz inicijativu Terapija kulturom – biblioterapiju, filmoterapiju i muzikoterapiju, koje nudi Seoski kulturni centar Markovac, u saradnji sa Domom kulture, Domom zdravlja i udruženjem penzionera. Okupila se grupa od 20 mladih koji razvijaju te aktivnosti.

Inicijativa je odgovor na ranjivost čitave zajednice kao posledica izolacije zbog kovida.

Start hub - Kosjerić

StartHub je razvio mehanizam monitoringa usluga i nege porodilja u Zdravstvenom centru u Užicu – neformalnu mrežu od šest organizacija koja će svake godine pratiti napredak kroz istraživanje zadovoljstva uslugama među porodiljama i izveštavati javnost i relevantne institucije.

Razvijaju i servis za porodilje – psihosocijalnu i pravnu podršku, online i u živom kontaktu, kroz online platformu saMAMAma

Urbana Gerila - Niš

Urbana gerila Niš je koristeći humor, ulične akcije i perfomans da osvetle probleme u zajednici podstakla građane da učestvuju u njihovom rešavanju kroz pritisak na nadležne organe i participaciju u procesima odlučivanja. Kroz svoju inicijativu mobilisali su i edukovali nove „gerilce“ i izveli jednu gerilsku akciju sa plastičnim krokodilom Miletom koji je ležao u nepokošenoj travi dok je nadležni nisu pokosili.

Ovakve akcije privlače veliku pažnju medija i građana, ali i brzu reakciju lokalne samouprave da se problemi reše.

Europolis

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis alarmirao je čitav grad o procesu usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030.godine, koji je uvek bio netransparentan i neparticipativan, kao i o štetnim posledicama njegovog usvajanja. Oformio je neformalnu mrežu 17 organizacija i strukovnih udruženja i pripremio ih je da učestvuju u raspravi o Generalnom urbanističkom planu.

Šezdeset volontera je prikupilo 15,000 primedbi građana na plan na 11 punktova u gradu.

Fabrika umetnika

Udruženje Fabrika umetnika je u Nišu uz poštovanje svih ekoloških standarda, pored reke Nišave, podiglo Kamp Fabrika umetnika kao mesto za rad i izlaganje umetnika amatera i profesionalaca i svih građana poštovalaca umetnosti i prirode. Na otvaranju je okupljeno i aktivno učestvovalo 700 dece i odraslih građana. 

Udruženje Fabrika umetnika planira otvaranje kamp muzeja evropske kulture i umetnosti u kojem će svaka država imati svoj kamp kućicu i dvorište.

Ove inicijative su podržane od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju i partnerskih organizacija: Fondacija Jelena Šatić i Grupa 484, u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica” uz finansijsku podršku Evropske Unije.