Skip to content

Aktivistički
alati

Aktivistički alati

Kako do dobre ulične akcije?

Imate gorući problem u Vašoj zajednici koji mora da se reši? Planirate uličnu akciju u Vašem mestu? Oformili ste grupu zainteresovanih aktivista koji žele da rade na ostvarenju javnog interesa? Nedostaje vam odgovor na pitanje kako najbolje da organizujete uličnu akciju u vašem mestu? Većinu odgovora na ova i druga pitanja možete pronaći u našem vodiču “Kako do dobre ulične akcije?“.

Aktivistički alati

Slanje zahteva za pristup informacijama od javnog značaja

Želiš da dobiješ informaciju o radu lokalne ili nacionalne institucije? Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ti omogućava da ovo pravo i ostvariš tako što ćeš podneti zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Ovaj alat će ti pomoći da pravilno napišeš zahtev za informacijom koju želiš da dobiješ.

Aktivistički alati

Glasanje za predloge zakona

Ako želiš da izraziš mišljenje i daš svoj komentar o zakonu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, to možeš da uradiš ovde.

Aktivistički alati

Postavljanje pitanja narodnim poslanicima

Želiš da ukažeš na probleme u svojoj sredini koji zahtevaju zakonska rešenja? Iskoristi svoje pravo i direktno i javno postavi pitanje narodnom poslaniku.

Aktivistički alati ikonica

Zahtev za upis u birački spisak

Tek ste dobili biračko pravo ili ste menjali lične podatke? Ako niste sigurni da li ste na biračkom spisku ili su vam se menjali lični podaci, to možete da proverite ovde.

Aktivistički alati

Zahtev za promenu podataka u biračkom spisku

Tek ste dobili biračko pravo ili ste menjali lične podatke? Ako niste sigurni da li ste na biračkom spisku ili su vam se menjali lični podaci, to možete da proverite ovde.

Aktivistički alati ikonica

Prijava preletača na lokalu

Prijavi promenu „političkog dresa“ odbornika u tvojoj ili susednoj opštini. Na ovaj način možeš da demonstriraš demokratsku odgovornost i ukažeš na „preletanja“ odbornika i „promene“ u zastupanju politika i da doprineseš naporu za zaštitu izbornog prava građana, a samim tim i demokratskog poretka naše zemlje.

Aktivistički alati

Prijava Regulatornom telu za medije (REM-u)

Smatraš da je neki elektronski mediji nedozvoljeno izveštavao? Putem ovog alata, prijavu možeš da pošalješ direktno na e-mail Regulatornog tela.

Aktivistički alati

Prijava agenciji za borbu protiv korupcije

Primetila/primetio si nedozvoljenu aktivnost političkih aktera tokom izborne kampanje? Važno je da, ukoliko ovakvih slučajeva ima, budu prijavljeni Agenciji za borbu protiv korupcije. Putem ove aplikacije želimo da ti pomognemo da brzo i lako te slučajeve prijaviš Agenciji koja je nadležna da pokreće postupke i utvrdi da li je prekršen zakon i da izrekne određenje kazne.

Zabrana gradnje

Kako zaustaviti spornu gradnju?

Šta raditi kad vas pre jutarnje kafice probudi zvuk motornih testera u vašem dvorištu? Prvo se morate setiti srednje škole i Njutnovog zakona, koji kaže da je sila jednaka proizvodu mase i ubrzanja. Da biste sprečili radove potrebna vam je što veća sila.

KAKO DA PROČISTIŠ ZAGAĐENI VAZDUH? URADI SAM(A)!

Želiš da udišeš čistiji vazduh i da tvoja porodica diše punim plućima? Pomoću jasnog i slikovitog uputstva koje su napravili diplomirani inženjeri Elektronskog fakulteta u Nišu napravi sam(a) sobni prečišćivač vazduha. Za njegovu izradu potrebno ti je 2-3 sata, a materijal te neće koštati skuplje od 25 evra.

KAKO DA DRUŠTVENE MREŽE DA BUDU VAŠ SAVEZNIK

Moć digitalnih mreža za mobilisanje zajednice dobro pokazuje i kampanja #PravdaZaJovanu, koja predstavlja snažno protivljenje nepravednom privođenju Jovane Popović zbog navodnog krivičnog dela „nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije“.