Skip to content

Otvoren prvi društveno-aktivistički centar „GRAD“ u Smederevu

U Smederevu je počeo sa radom prvi društveno-aktivistički centar GRAD”, koji je u okviru inicijative „Crveni bedževi“ otvorilo udruženje „Pro.Tok21“. Centar se nalazi na šetalištu na obali Dunava, a njegov cilj biće da okupi i podrži udruženja, neformalne grupe, influensere, ali i pojedince koji žele da razviju svoje ideje i time razvijaju zajednicu.

Baveći se problemom zagađenja vazduha kroz saradnju sa građanima, različitim platformama i mrežama, sa volonterima i udruženjima, „Crveni bedževi“ su u protekle tri godine postali prepoznatljivi kako u ovom gradu, tako i širom Srbije. Kako bi podigli svoje građansko delovanje na viši nivo, bilo im je neophodno da imaju fizički prostor u kome svi mogu zajedno da deluju, razmenjuju ideje i ostvare određene ciljeve. 

„Tako je došlo do ideje da nam treba društveno-aktivistički centar, tako smo ga mi koncipirali, to je gradski razvojni dom odnosno ‘GRAD’ kako smo ga skraćeno nazvali“, kaže jedna od pokretačica inicijative Nataša Rašković.

Ona ističe da je ideja da „GRAD“ bude jedan oslonac svim postojećim formalnim i neformalnim grupama u Smederevu, i pojedincima, kako bi razvijali svoje ideje.

„Bitno je da se stvaraju novi i novi građani koji će se udruživati i ostvarivati neke svoje ideje. Mislim da ovaj koncept daje jedna otvorena vrata i pojedincima da sada postoji neka mogućnost za uključivanje, za delovanje, koja do sada u Smederevu nije postojala“, ističe ona.

Kako su „Crveni bedževi“ gradili svoj put aktivizma?

Raškovićeva objašnjava da su uspeli da, figurativno, u jednoj šumi naprave stazu građanskog delovanja koja vodi do promena, a oni su bili ti koji su sve sami osmišljavali i tražili kako bi došli do cilja. Tri godine kasnije, „Crveni bedževi“ imaju svoj fizički prostor i to je ono na što su izuzetno ponosni.

PROČITAJ I  Javna rasprava o budžetu neophodna kako bi građani znali kako se troši njihov novac

„Mislim da su ‘Crveni bedževi’ kroz ovaj projekat i kroz druge programe podrške malo utabale stazicu građanskog delovanja, to je bila naša staza. Svako je dobrodošao da tim prokrčenim putem krene i da od nas dobije naše iskusvo, ekspertizu… Idealno je da i drugi krenu drugim putevima. Ovo je značajno, imamo prostor, imamo nešto čime se bavimo, imamo građanski sektor i želimo da ga gradimo“, kaže ona.

Program Tvoje mesto u Srbiji je, kako kažu, bio ključan za razvoj, jer ih tim na projektu prati od samih početaka.

„To nije samo finansijska podrška, jer je program tako koncipiran da imamo to mentorstvo, i mi nismo bili uopšte u stanju ni da ovako nešto zamislimo, niti da vodimo. Sada je to moguće, jer smo osnažili naše kapacite“, dodaje ona.

Projekat im je u ovom slučaju dao institucionalnu podršku u pravom smislu, te može da se vidi i fizički – imaju svoj novi prostor koji se nalazi kraj Dunava, a koji je ustvari, kako navodi Raškovićeva, produkt rada sa timom na projektu „Tvoje mesto u Srbiji“.

„U okviru ove podrške imamo osmišljeno da sa svojim korisnicima, kojih za sada ima sedmoro, zajedno kreiramo prvi programski period, odnosno koji su to sadržaji koji će se ovde dešavati. Koncept ovog prostora je da svi korisnici mogu da ga koriste i za neke svoje svrhe“, dodaje Raškovićeva.

Menjamozajedno.rs – nova platforma za pokretanje inicijativa u Smederevu

Sem prvog društveno-aktivističkog centra u gradu, „Crveni bedževi“ pokrenuli su i platformu menjamozajedno.rs. Ideja te platforme je da građani mogu sami da pokrenu bilo koju inicijativu i da mogu da pozivaju druge građane da ih podrže.

PROČITAJ I  Otisak.org - nova platforma udruženja Pravilaw gde građani mogu da provere koliko su im podaci o ličnosti bezbedni

„Tako bi svako mogao da prijavi inicijativu za uređenje parka i da sam radi promociju na način na koji želi i da putem platforme prikupi registrovane građane. Sve to je spremno, tu je, ali još uvek radimo sad na promociji svega toga u zajednici“.

Kako kažu, jedva čekaju da što više ljudi čuje za „GRAD“, što očekuju da će se i desiti vrlo brzo – čim lepše vreme izmami ljude u šetnju pored Dunava, na čijoj se obali „GRAD“ i nalazi.

„Nadamo se jednom masovnom uključivanju i na nama je da sada osmislimo kako ćemo to da kanališemo, kako ćemo da sistematizujemo“, ističe ona.

Crveni bedževi su prošle godine postavili semafor zagađenja u samom centru grada u Smederevu, kako bi ukazali na problem aerozagađenja u ovom gradu, ali i informisali građane o stepenu zagađenja.

Sada su krenuli dalje, i trenutno se bave kućnim ložištima, pošto u ovom gradu ne postoje nikakve subvencije građana da pređu na ekološke sisteme. Na njihovoj platformi menjamozajedno.rs pokrenuta je prva inicijativa „Menjajmo zajedno grejanje“, a aktuelna je i tema upravljanja otpadom.