Skip to content

Studija Slučaja: Odbranimo Teslu – Pančevci koji su pokazali kako se brani grad

Da je kojim slučajem Biljana Kerić odlučila da zbog jednog urbanističkog plana koji je slučajno videla samo ostavi “ljutiti komentar” na društvenim mrežama i nastavi dalje, verovatno najzelenije pančevačko naselje Tesla to danas više ne bi bilo.

„Bila je to puka sreća. Ja sam prepoznala svoju zgradu, nakon čega sam konsultovala kolegu urbanistu, da vidim da li sam sve dobro shvatila. Pitala sam i pejzažnog arhitektu da li sam dobro razumela plan za seču platana, a kad sam dobila potvrdu da jesam, objavila sam informaciju o tome na grupi ’Odbranimo Pančevo’. Pozvali smo ljude da dođu na prezentaciju oba plana i tako je krenula ova priča“.

Priča inicijative “Odbranimo “Teslu” koja je okupila psihologe, arhitekte, programere, vozače, nastavnike, frilensere, zanatlije, trgovce…, jednom rečju komšiluk, traje već gotovo godinu dana i opisana je u istoimenoj studiji – svojevrsnom priručniku za uspešan građanski aktivizam.

Teslaši, kako sebe nazivaju, pokazali su da se i dalje možemo pouzdati u svoje komšije, da još postoji volonterski duh i da je samo potreban neko da pokrene stvari.

„Mi učimo sve vreme, vučemo eksperte za rukave, raspitujemo se kako da sačuvamo drveće, kako da ga negujemo, kako se orezuju grane… To je način kako shvatamo, razumemo i reagujemo na ovu situaciju. Naša strategija nije ‘buka i drama’, već prikupljanje informacija i savetovanje s ekspertima“, kaže Dragana Malidžan Vinkić.

Šta su sve uspeli da urade za manje od godinu dana, uz minimalne finansijske resurse i jer su odlučili da deo svog slobodnog vremena posvete ovoj borbi?

Podstakli su građane da pošalju više od 2.000 primedbi na plan za Teslu, koji je potom vraćen na doradu. Pokrenuli su četiri pravna procesa, organizovali su akcije čišćenja naselja, obezbeđeni su merači kvaliteta vazduha (ne samo za Teslu, već i za naselja Misu i Kotež 2). Peticiju „Stop betoniranju naselja Tesla u Pančevu – za zelenu Teslu!“ potpisalo je više od 5.000 građana.

PROČITAJ I  Milorad Mikuljanac, Stambena zajednica Gornjomatejevačka: Ne postoji prepreka kada su svi zajedno u nameri da ostvare jedan cilj

I nisu ostali samo na svom naselju, već se bore i za celo Pančevo. Uspeli su da izdejstvuju da Ministarstvo za zaštitu životne sredine poništi rešenje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine te će firma „Promist“ morati da uradi Studiju uticaja na životnu sredinu projekta za skladištenje veštačkog đubriva.

Sada u ovom zelenom pančevačkom naselju sve deluje mirno, ali ako dođete u njega, dočekaće vas plakati „BORBA SE NASTAVLJA! Odbranimo Teslu od investitorskog urbanizma! Sprečimo betoniranje zelenih površina i dečijih igrališta!“

Čeka se novi plan detaljne regulacije i Teslaši su na oprezu.

„Mnogo Teslaša je baš ljuto i kivno. U Teslu su nam dirnuli i može svašta da bude ako ovi ne popuste, jer znamo da Teslaši neće popustiti“, tvrdi jedan od članova inicijative i Teslaš Dobrivoje Milosavljević.

Detalje o studiji slučaja možete videti OVDE