Skip to content

Udruženje „Klara i Rosa“: Negovanje kulture neophodno za bolji položaj nezavisnih umetnika u Subotici

Otvaranjem prve galerije pod vedrim nebom, organizacijom radionica kreativnog preduzetništva i pokretanjem onlajn prodavnice gde se mogu pogledati i kupiti dela umetnika iz Subotice, udruženje „Klara i Rosa“ nastavlja da osnažuje kulturne radnike. Za naredne mesece najavljuju nove radionice, koncerte i umetnike kojim nastavljaju da bude kulturu ovog dela Vojvodine.

Centar za savremenu kulturu i umetnost osnovalo je deset umetničkih udruženja iz Subotice, među kojima i „Klara i Rosa“. Cilj im je promocija savremene umetnosti i pružanje podrške lokalnim stvaraocima i kulturnim radnicima, kao i stvaranje prostora slobode izražavanja, istraživanja, povezivanja i razmene.

Kulturu u Subotici žele da probude, a publiku da privuku na raznim poljima. Trenutno pripremaju leksikon – almanah na čijim stranicama će se naći umetnici generacije od 1970. do 2000. godine. U saradnji sa Džazire festivalom sprovešće i ugostiti umetnike iz Slovenije, Tomaža Groma i sastav TTT, kaže jedna od inicijatorki Gordana Vukov Ciganjik.

„Sve naše sadržaje smo preveli na engleski jezik, da pored srpsko-hrvatskog i mađarskog jezika, neko ko je sa strane može pročitati o programu, umetnicima, kako na našem sajtu i na sajtu Klare i Rose koja je inicijator ovog projekta“, kaže ona.

U aprilu u Subotici gostuje i indijska umetnica Tinu Verghis koja će održati jedan neobični performans. Naime, ona gaji pirinač u Indiji, a performans će biti povezan sa organskom hranom.

„Ona će kuvati i razgovarati sa onima koji dođu i povezati čitavu tu priču o zdravom životu, ishrani sa lokalnim kontekstom, a ona nam dolazi 19. aprila. Sredinom maja, 5-6 dana gošća će nam biti mađarska umetnica Ana Adam koja će održati niz radionica koje će svaka za sebe biti, sa različitim tematikama“, dodaje ona.

Dela subotičkih umetnika nadohvat ruke

Ovo udruženje otvorilo je i Dvorišnu galeriju, prvo mesto pod vedrim nebom u Subotici gde umetnici mogu da organizuju izložbe.

PROČITAJ I  Miloš Antić, Džedajski pokret: Beskompromisno služenje čovečanstvu je najdivniji poziv

Pored toga, u onlajn prodavnici koju je Centar za savremenu kulturu i umetnost otvorio na svom sajtu svi koji žele mogu pronaći fotografije, skulpture, slike i crteže umetnica i umentika iz Subotice. 

„To je isto svojevrsni proizvod koji može biti i turistički i gde nameravamo da se spojimo sa turističkim sektorom, jer je to u stvari prezentacija radova subotičkih umetnica i umetnika i mogućnost da neko kome se to dopada to i kupi i to je jedan od kanala samoodrživosti“, ističe ona.

U prethodnom periodu održane su radionice kreativnog preduzetništva koje je održala Dina Rakin. Radionicama su, kako kažu, nastavili sa izgradnjom zajednice koju su započeli pre dve godine.

Osvajanje nove publike

Udruženje „Klara i Rosa“ želi da kulturom menja društvo nabolje i pokrene građane u tom gradu. Vukov Ciganjik ističe da sve što rade je poprilično novo za Suboticu i ističe da treba uložiti dodatan napor u razvoj publike.

„Mi smo jedine u gradu koje osmišljavamo, planiramo, radimo to oslanjajući se potpuno samo na to i na zadatke našeg udruženja. To je 100% naš posao. Ne vidim da je Subotica kao sredina prepoznala u širem smislu nas… Imamo mi tu neku publiku koja postoji i koja prepoznaje naše programe, ali ono što smo zacrtali još nismo dostigli. Čini mi se da je naš rad prepoznat u regionu, više u zemlji u Beogradu, Nišu, nego u samoj lokalnoj zajednici gde radimo“, dodaje ona.

Sa druge strane, zadovoljne su slušanošću njihovog onlajn radija „Plac“: „Na lokalu ne komuniciramo baš sa velikim brojem, jer nemamo frekvenciju, ali je interesantno da imamo saradnike iz različitih krajeva Evrope“, dodaje Vukov Ciganjik.

Projekat „Tvoje mesto u Srbiji“ za udruženje „Klara i Rosa“ značio je, kažu, dosta u proteklih par godina. Kroz čitav program su stekle saradnike i partnere i nekoga od koga mogu da uče i ko im je podrška na njihovom putu.

PROČITAJ I  Vladimir Đorđević, PONS: Vrednosti u koje verujemo važnije od prepreka na koje nailazimo

Uz pomoć projekta uspeli su da pokrenu radio „Plac“ i sadržaje koji se kontinuirano prave, fokus grupe sa građanima, mladima i kulturnim radnicima, kao i otvaranje Dvorišne galerije. Takođe, kroz podršku su uspeli da obuče veći broj ljudi koji su zainteresovanih za radio i kreiranje radio sadržaja.

Iz ovog Centra ističu da su na početku i da ima prostora za razvoj, te će svoj kanal komunikacije, nastaviti da razvijaju i nadaju se da će svi to vremenom i prepoznati. U dugoročnom planu udruženja “Klara i Rosa” je rad na osnivanju nezavisnog kulturnog centra koji će pomoći kulturnim radnicima, ali i umetnicima u ovom gradu.