Skip to content

“Popularna demokratija”: Edukacijom do poboljšanja građanskog aktivizma među mladima

Kako bi lakše pristupili srednjoškolcima i studentima i podigli svest o aktivizmu i učešću mladih pokrenuta je inicijativa “Popularna demokratija”. Kroz različite interaktivne radionice učesnici će steći znanje o značaju demokratskih vrednosti, političke participacije, ali i onoga što je glavno u svemu ovome – građanskog aktivizma. Zahvaljujući angažmanu ove inicijative i Prve kragujevačke gimnazije, u Kragujevcu je oslikan ekološki mural. 

Kako kaže jedan od pokretača inicijative Nikola Jović, “Popularna demokratija” ima za cilj promovisanje demokratskih vrednosti među srednjoškolcima širom Srbije. 

“Kroz interaktivni rad u radionicama sa edukatorima Fakulteta političkih nauka srednjoškolci će se upoznati sa značajem demokratskih vrednosti, političke participacije i građanskog aktivizma. Radionice su pažljivo osmišljene tako da odgovaraju nivou znanja i godinama polaznika. U ovom slučaju, fokus je bio na podizanju kapaciteta za društveni aktivizam Đačkog parlamenta Prve kraguječavke gimnazije”, kaže Jović.

Popularna demokratija pre svega podrazumeva peer to peer pristup, odnosno smanjenje starosnog jaza između edukatora i učenika. Zajedno sa timom i parlamentarcima Prve kragujevačke gimnazije oslikan je mural. 

“Radionice vode najbolji studenti sa Fakulteta političkih nauka. Specifičnost Covid-19 konteksta uticala je na to da radionice ne budu uživo u učionici, kao što je to uobičajena praksa, već preko Zoom platforme. Ipak, i ovaj put smo se potrudili da imamo što neposredniji kontakt sa parlamentarcima Prve kragujevačke gimnazije, tako da su zajedno sa našim timom bili deo ulične akcije slikanja murala”, dodaje on.

Osnovna ideja inicijative je da bude realna u odnosu na društveno-politički kontekst u Srbiji, što znači da, kako kažu, ne žele da “ubeđuju” mlade da će njihov aktivizam odmah promeniti društvo. 

“Svesni smo da je društvno-politički kontekst takav da kreira apatiju i alijenaciju kod mladih, a naše radionice upravo to pokušavaju da isprave i podstaknu mlade na aktivizam. Trudimo se da podižemo svest mladih da mogu da naprave promenu pre svega u svom neposrednom okruženju. Najbolji primer za to su učenici iz Sombora, Vladičinog Hana, Zaječara i Požarevca, koji su nakon naših radionica sami organizovali aktivnosti koje su bile usmerene na rešavanje lokalnih problema. Stvarno je bilo motivišuće videti sve te mlade ljude kako uz malu asistenciju rade velike stvari. Slično je bilo i ovaj put u Kragujevcu, kada smo sa parlamentarcima zajedno radili na muralu koji promoviše aktivizam mladih. Posebno bi se zahvalili Milici Kočović i Jovani Rakićević iz Prve kragujevačke gimnazije, kao i Pavlu Cvijoviću Masteru na muralu”. 

PROČITAJ I  Objavljena prva epizoda Future Generations podcast-a

Šta je sve demokratija i gde se ona nalazi?

Jović ističe da je važno razumeti da demokratija nije samo pitanje zakona i procedura, da se ona ne nalazi samo u institucijama sistema, već pre svega – u samim građanima. 

“Demokratija je aktivnost koja ne podrazumeva samo izlazak na birališta i zaokruživanje određene političke opcije. Želimo kroz naše radionice da ukažemo mladima da je demokratija sve ono što se dešava pre nego što do izbora dođe: kada se informišemo, kada pričamo sa roditeljima o politici, kada se raspravljamo, suprotstavljamo ili slažemo oko načina na koje bi društvo trebalo da funkcioniše. Intenzitet aktivizma mladih u svakom društvu daje odgovor na pitanje koliko je njima važno da budu ravnopravni i slobodni u zajednici u kojoj žive i da sami odlučuju o svojoj budućnosti”, kaže Jović.

Do svega ovoga ne bi došlo kažu da nije bilo ekipe motivisanih ljudi iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) koja ih je upoznala sa sajtom promeni.rs. 

“Tokom čitavog procesa su nam pomagali, kako finansijski tako i savetima i iskustvom. Naš motiv za učestvovanje u ovom projektu je bio da iskoristimo već razvijenu društveno angažovanu platformu promeni.rs za promovisanje ideje u koju verujemo, a to je da jedino slobodni i društveno aktivni građani mogu da unaprede naše društvo”, ističe Jović.

Više informacija o radu inicijative možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu.