Skip to content

Pobunom i kritičkim čitanjem do boljeg razumevanja stvarnosti

U moru informacija kojima nas svakodnevno zapljuskuju mediji i društvene mreže, “Pobunjene čitateljke” se promovisanjem kritičkog čitanja i razmišljanja trude da pomognu devojčicama da na što lakši način savladaju sadržaje koje svesno ili nesvesno konzumiraju. Na ovaj način nastaju književne kritike koje se objavljuju na njihovom sajtu bookvica.net. Osim književnosti, akcenat se stavlja i na medijske sadržaje, kažu iz ove grupe. 

Ovu mladu grupu čini nekoliko članica koje deluju u Srbiji i regionu, a sa idejom da ohrabre i podstaknu mlade žene i devojčice da se uključe u javni prostor.

“Mi smo grupa mladih književnih kritičarki koje deluju u Srbiji i regionu okupljene oko ideje da treba da ohrabrimo i podstaknemo mlade žene i književne kritičarke da se uključe u javni prostor pre svega sa feminističkim i levičarskim čitanjima. Svoje tekstove objavljujemo na portalu bookvica.net, a nedavno smo otvorili portal Mini Bookvica koji je posvećen književnosti za decu. Na njemu objavljujemo kritike tekuće i savremene književne produkcije za decu i mlade”, kaže Irena Jovanović, članica grupe “Pobunjene čitateljke”.

Ona navodi da je skoro pokrenut i konkurs “Pobunjene čitam” koji za cilj ima da ohrabri mlade devojčice između 12 i 18 godina kako bi objavile svoje prve književne kritike.

“Izabrale smo knjige sa junakinjama koje odstupaju od stereotipnih pokazivanja devojčica o književnosti za decu, što iz domaće i svetske produkcije. Cilj nam je bio da one pišu, a kao nagradu za svaku devojčicu smo pripremile dve knjige, jednu dobija učesnica, a drugu može da pokloni drugarici i da se time ohrabri i priključi akciji čitanja, ističe Jovanovićeva.

Iz udruženja kažu da kao mentorke rade zajedno na osnaživanju kritičkog čitanja, ali i na uređivanju tekstova kako bi rezultati bili što bolji.

PROČITAJ I  Novi bilten „Pobunjenih čitateljki“ u martu, nagradom „Štefica Cvek“ nastavljaju afirmaciju feminističke književnosti

Jedna od članica Milica Ulemek kaže da je planirano da im se javi oko 30 učesnica, ali su već za dva dana premašile taj broj.

“Odabrale smo savremene knjige koje za junakinju uglavnom imaju protagonistkinju. Odziv je bio veliki, što nas je začudilo, ali i njihovo samopouzdanje, koje je ogromno. Aktivne su na društvenim mrežama, preporučuju nas drugaricama, što nam je izuzetno drago”, kaže Ulemekova.

Za par meseci uspele su da održe kontakte sa izdavačkim kućama, sa medijima, ali i otpočnu saradnju sa devojkama koje na detaljniji i stručniji način pišu kritike, od kojih je do sada objavljeno pet na njihovom sajtu.

“Kako bi održale kontakt sa mladima, oglašavamo se preko našeg sajta, ali i društvenih mreža. Plan nam je da što više uključimo i medije, što do sada nije bilo toliko potrebno. Najviše su nam do sada pomogle biblioteke i ta bibliotekarska mreža, koja je jako važna zbog same literature”, kaže Ulemekova.

Završetak aktivnosti planiran je za kraj novembra, a u planu su i naredni projekti i aktivnosti ovog udruženja. “Planiramo jedan sličan projekat koji je namenjen studentkinjama, ali je isto u pitanju krtika, sa osvrtom na feminističku kritiku”, ističe Ulemekova.