Skip to content

Novi bilten „Pobunjenih čitateljki“ u martu, nagradom „Štefica Cvek“ nastavljaju afirmaciju feminističke književnosti

Tri zbirke priča i šest romana je početkom godine dobilo regionalnu nagradu „Štefica Cvek“, a o nagradi i njenim dobitnicima svi zainteresovani mogli su da čitaju u biltenu objavljenom u dnevnom listu „Danas“. Grupa „Pobunjene čitateljke“, koje su nagradu i ustanovile, nastavljaju da pišu svoje biltene o književnosti, a prvi naredni baviće se književnošću za decu i mlade.

„Pobunjene čitateljke“, u novoj fazi projekta „#pobunjeno čitam 2.0“ nastavljaju sa izradom biltena, te se u martu očekuje još jedan. Prva tri broja pisalo je više od 15 ljudi, a teme su bile različite – od prevedene knjževnosti, feminističke utopijske književnosti, prikaza knjiga, do serija koje se bave kvir tematikom, kaže jedna od članica Pobunjenih čitateljki Nađa Bobičić. Poslednji objavljen bilten se bavio nagradom „Štefica Cvek“, koju je ova grupa i ustanovila.

„Tu smo većinu biltena posvetili knjigama kojima smo dodelili nagrade. Ova nagrada je nekompetitivna, nismo birali jednu najbolju, već smo dodeli nagrade za devet knjiga iz regiona“, kaže Bobičićeva.

Ona ističe da sve vreme tokom pisanja biltena rade sa mladima i sa njima dogovaraju kako će oni izgledati – od dizajna, preloma do samih tema.

„Pokušavamo da njihove sugestije uključimo u naš rad. Oni su uređivali sa nama biltene, tu su da ih promovišu i razgovaraju o njima, a ovaj koji izlazi u martu biće posvećen književnosti za mlade. Korpus je vezan za angažman, za feminizam, a jednim delom i za ekologiju“, dodaje ona.

U rad su uključena učenici srednje škole, ali i studenti osnovnih studija. To je važno zbog, kako navodi, intergeneracijskog pristupa i povezivanja mlađih i starijih čitalaca.

„Treba da se podmlađujemo, jer nam je to bitno i bitno nam je da vidimo perpektivu mladih. Tu je i portal mini.bookvica.net koji je baš posvećen tom korpusu književnosti koji, kod nas, nažalost nema skoro nikakav kritički pristup, što je zaista šteta, jer mladi postaju buduće čitateljke i čitatelji, pisci, aktivne građanke i građani. Ako ne znaju da kritički čitaju, ne samo tekstove, nego i medije i pop kulturu, mislim šta očekujemo onda od njih? Za to su im potrebne metode, kako da analiziraju svet oko sebe“, ističe ona.

PROČITAJ I  Građani Sremske Mitrovice bore se za dodatni prostor za igru za svoju decu u selu Laćarak

Pomoć koju su dobili od strane projekta Tvoje mesto u Srbiji im, kako navode, dosta znači, jer sve rade samostalno.

„Znači nam mnogo zbog podrške koju dobijamo, ali i za sam razvoj Pobunjenih. Svakako se trudimo da prikupljamo sredstva i uključujemo zajednicu, ali nam je olakšalo to da imamo tri sigurna broja, ali i sredstva da imamo da štampamo i neke druge brojeve“, kaže ona.

Nagrada “Štefica Cvek” – projekat u nastajanju

Nagradu „Štefica Cvek“, koja je prvi put dodeljivana januara ove godine, su pokrenule zato što su, kako kažu, pratile naše, ali i regionalne nagrade.

„Primetili smo da stalno izostaju žene iz nagrađenih knjiga, iako ih ima sve više i sve više pišu, stalno ih zaobiđe žiri. Mnogi su razlozi zbog čega je to tako, od toga da većina žirija ne prati već decenije istorije književnosti o kojoj pišu žene, diskredituju feminističku književnost kao da ona nije dovoljno vrijedna, nego je samo politička. Kao da uopšte postoji bilo koja književnost koja nije u kontekstu“, kaže Bobičićeva.

„Štefica Cvek“ je projekat u nastajanju, te su ove godine uzete u obzir knjige koje su izašle u toku 2021. godine, koje su napisane u proznoj formi – zbirke priča, romani, fragmenti, a bilo je bitno da su objavljene na nekom od BHSC jezika. O njima su razgovarali sa koleginicama i kolegama koje se bave književnošću.

„Zahvaljujući tom pristupu koji je bio uključujući, htjeli smo da pitamo i naše koleginice i kolege iz književnosti šta oni misle, tako da smo u prvom koraku prvo njih pitali da preporuče do šest knjiga, pa smo se onda mi skupili i na osnovu njihovih preporuka i naših istraživanja scene smo izabrali 9 knjiga koje preporučujemo“.

PROČITAJ I  “Dolovobook” - mladi iz Dolova snimili dokumentarac o svom mestu i životu pre društvenih mreža

Žiri, među kojima su bile „Pobunjene čitateljke“, ali i druge organizacije i same pojedinke i pojedinici, je imao zadatak da donese odluku na osnovu pročitanih knjiga. Nagrađena dela bave se uglavnom angažovanom književnošću, iskustvima radnica u drugoj polovini 20. veka u Jugoslaviji, ali i kvir temama.

Iz grupe se nadaju se da će ova nagrada trajati decenijama, kao i da će u budućnosti moći da i finansijski podrže nagrađene, jer ove godine za to nisu imali dovoljno sredstava.