Skip to content

Nina Spasić, Dedina garaža, Niš: Duh jačamo zajedništvom

’’Dedina garaža’’ je mesto u Nišu namenjeno svim klincima i klincezama koji bi da slobodno vreme provedu kreativno, zabavljajući se mimo ekrana računara i mobilnih telefona. Praveći igračke, razvijaju svoju motoriku, a donirajući ih drugoj deci odrastaju u solidarne i humane ljude. Na ideju da napravi jedno ovakvo mesto došla je Nina Spasić koja sa prijateljima i saradnicima, već sedam godina organizuje radionice – garažaonice u kojima deca provode kvalitetno vreme, kako sa drugom decom, tako i sa roditeljima.

-Zbog čega je aktivizam važan?

Važna je inspirisana akcija koja pokreće jer budi kapacitet čoveka za promenom. Kada percipiramo nedostatak ili negativnu pojavu, duh je taj koji reaguje a aktivizam je oblik podržavanja živosti duha. Činiti stvari, a ne očajavati je ono što aktivizam budi u ljudima.

-Koja je bila inicijalna kapisla da pokrenete inicijativu?

Nedostatak  sadržaja namenjenih porodicama i nepoštovanje dečijih autentičnih potreba za smislenim radom i igrom,  izazivalo je osećanje razočarenja i tuge, na šta smo želeli da reagujemo. Uverenje da se deci pružanjem kvalitetnog sadržaja omogućuje  pravilan  razvoj  i podstiču kreativne i stvaralačke sposobnosti predstavljalo je inicijalnu kapislu za pokretanje naše inicijative.

-Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Svi elementi naših aktivnosti planirani su i realizovani iz dubokih uverenja, sa ljubavlju i strašću prema samom procesu. Znajući da to nije brz put kada sledite svoje srce, svaku prepreku smo prihvatali i doživljavali je kao smernicu za dalje putovanje.

FOTO MRCN

Koji su bili najveći izazovi?

Okupljanje porodica u doba pandemije sa ograničenjima osoba koje borave u istom prostoru i na otvorenom je bio najveći izazov u toku sprovođenja aktivnosti.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

PROČITAJ I  Studija Slučaja: Obalska straža – čuva Dunav, brani Novi Sad

Svaki susret sa decom i porodicama, rezultirao je radošću i zadovoljstvom. Svaka napravljena igračka koja izaziva bujicu uzbudjenja kod dece, osećaj samouverenosti i pouzdanja u svoje sposobnosti je u svakom trenutku hranilo naša uverenja i dokazivalo da je vredelo truda.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Kada  prepoznate ono u šta verujete i kada ste spremni da bez ikakve podrške stojite uz to celim bićem, koraci se pojavljuju i vrata otvaraju. Jačanje duha je cilj koji se najlepše postiže zajedništvom.

Podrška kroz promeni.rs nam je značajna zbog…

Osećanje da smo prepoznati, podržani  i da je neko u zajednici  osetio značaj našeg rada za decu i porodice, ojačalo je naše kapacitete za intenzivnijim dosadašnjim radom. Data nam je mogućnost da upoznamo širi krug zajednice sa aktivnostima Dedine garaže, da obuhvatimo školsku decu, decu sa smetnjama u razvoju i proširimo mogućnosti angažovanja dečice na kreativnim stvaralačkim poduhvatima, da se osetimo kao pokretači pozitivnih promena u društvu i izazivači sreće kod dece.