Skip to content

Milica Batričević, BeFem, Beograd: Hvala unapred svakom ko pored svih izazova izabere da pokaže da društvo može i treba drugačije da izgleda

Feministički kulturni centar BeFem već godinama unazad svojim programima utiče na povećanje vidljivosti žena u medijima. Preispituje, promoviše i aktivira feminističku politiku, kulturu, kao i umetnost. BeFem tim je u okviru projekta “Zelena feministička transferzala” posetio sela na Vojvodini sa ciljem regionalnog povezivanja aktivnih žena aktivnim u ruralnim zajednicama širom Srbije. O svom iskustvu govorila je Milica Batričević iz ove organizacije. 

  • Zbog čega je aktivizam važan?

Na mom stolu stoji poruka “Ovaj svet može da bude bolji” i zaista verujem da aktivisti i aktivistkinje svojim radom, odnosno kroz aktivizam to pokazuju i smatram da je to važno.

  • Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Naših aktivističkih priča je mnogo, od pokretanja feminističkog festivala koji je okupljao žene iz regije i šire Švedske, prepoznavanja toga da ženski doprinos nije prepoznat i nagrađivan, te pokretanja dodele feminističkih priznanja Bring the noise, do prvih feminističkih letnjih susreta u selu Bezdan koji su stvorili prostor za razovor o feminizmu na selu.

  • Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Nismo nikada poželele da odustanemo, ali smo poželele da imamo više vremena za odmor.

  • Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Izazova je mnogo, ali izdvojila bih vreme i finansije kao ograničen resurs koji često onemogućavaju da vodimo sve borbe koje smatramo važnim, koje nas pokreću i koje donose promene. Izazov je i sužen prostor za razvoj i predstavljanje ženskih inicijativa i njihovog rada koji je od važnosti za celo društvo. Mi vidimo da je tim temama i perspektivama mesto u  mainstream-u. Baš zbog toga BeFem uporno radi na ohrabrivanju, podizanju vidljivosti i razvoju organizacija i samih aktivistkinja kreirajući prostor koji u društvu nedostaje.

  • Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?
PROČITAJ I  Studija slučaja: Komunikacija građana i Narodne Skupštine u Republici Srbiji

Takvih trenutaka srećom ima mnogo, a poslednji koji bih izdvojila jeste susret aktivnih žena od Bezdana do Brodareva i energija zajedništva, razmene i solidarnosti koja se stvorila među svima nama tamo prisutnim.

  • Po(r)uka budućim aktivistima…

Moja poruka tiče se odgovara sa početka, a to je zašto je aktivizam važan i sa tim u vezi želim da kažem hvala unapred svakom ko pored svih izazova izabere da pokaže da zajednice, društvo i svet mogu i treba drugačije da izgledaju.  

  • Podrška kroz rs nam je značila zbog…

Mogućnosti da kroz naš kontinuirani rad porastemo,  izgradimo nova savezništva, prijateljstva i perspektive koje nam, u zajedništvu sa starim saradnicama, daju snagu i vetar u leđa da nastavimo da dalje radimo, kao i zbog podrške koju smo bili u prilici da pružimo drugim inicijativama.