Skip to content

Marko Cvijanović, Ruralni centar sova: Volimo prirodu i lokalnu zajednicu i uživamo u razvoju i zaštiti iste

Sova ušara ili utina je jedna od naših manje poznatih gradskih divljih ptica. Ove ljupke ptice, važni su stanovnici gradova jer imaju značajnu ulogu u kontroli populacije glodara. Najviše ih ima u Kikindi, ali su mnoge od njih svoj dom pronašle u Sremskoj Mitrovici. Kako bi im obezbedili bezbedno stanište Ruralni centar “Sova” je kroz inicijativu “Zaštitimo sove Sremice”, uticao na plansko orezivanje drveća i sprečio povređivanje ptica stavljanjem nalepnica na prozore poslovnih zgrada.  O aktivizmu i inicijativi razgovarali smo sa Markom Cvijanovićem iz ovog udruženja.

  1. Zbog čega je aktivizam važan?

Ako se mi ne aktiviramo, ko će? Nisam naučen da sedim i gledam kako nešto ne može. Imam potrebu da probam da promenim, prvo kritikom (rečju) pa pokušajem (delom) i ukoliko treba i pravnim aktom.

  1. Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Inicijalna kapisla bili su redovni obilasci terena i priče to su tamo neke ptice, ili one su oduvek tu i biće… Nisu i neće. Prepoznali smo problem i povezali uzrok, posledicu i predvideli neželjeni sled dogadjaja. Tokom inicijative smo adresirali problem na lokalu i imali odjeka da se ne seku drveća, ali nismo bili svesni da zavod za zaštitu prirode radi kako radi, odnosno, ne obilazi teren i ne evidentira naše podatke. Pa smo morali ponoviti inicijativu i adresirati ponovo kampanju na pravu adresu.

  1. Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Kada aplicirate na lokalne fondove grada i opredele vam 20-30.000 dinara, a i sami ste svesni da bez 300-400 ne možete uraditi ništa konkretno vidljivo za tekući problem. Dođe trenutak, onda sednemo pa preračunamo šta možemo ipak uraditi, jer niko od nas ne živi na račun Ruralnog centra sove, nego imamo poslove van organizacije. I upravo ta naša sloboda i sagledavanje probleme iz drugog ugla i plana da nam snagu da nastavimo jer volimo prirodu i lokalnu zajednicu i uživamo u razvoju i zaštiti iste.

  1. Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?
PROČITAJ I  Koliko ste imale partnera i šta dr Nestorović ima s tim?

Papirologija i kad se ne zna šta je čija nadležnost i što ne znaju ni nadležni nego vrtenje u krug. Sve se to iščivija, ali to traje i dosta se energije gubi. A to spada u stvari koje bi trebalo da su rešene i da se znaju.

  1. Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Inicijativa slične našima koji mladi sprovode u gradu. Ozelenjavanje parkova i škola (programe koje sprovodimo mi od 2014), oslikavanje murala sova u zimovalištu (2021), prijave ispadanja sovića iz gnezda, nalazi roda i drugih ptica, kao i mnoge druge sitnice tokom radionica sa decom kad pokažu neke inicijative i znanje 

  1. Po(r)uka budućim aktivistima…

Uvek će biti neko ko će reći da je nemoguće, da to ne treba da radite, da je glupo i bezveze ali upravo to što pričate o problemu i to što nešto uradite pravi razliku izmedju vas i posmatrača. Da svako od nas napravi tu malu razliku i stvori tu pozitivnu energiju biće nam svima lepše i bolje.

  1. Podrška kroz rs nam je značila zbog…

…pokretanja lokalne zajednice u zaštiti sova i povezivanja inicijative organizacije civilnog društva sa javnim institucijama i lokalnom zajednicom. Ujedno i postavljanje temelja za buduće akcije. Javna kampanja koju su nam omogućili je bila osnova za našu prepoznatljivost i preporuku za dalji rad.

Pogledajte u nastavku kratku video priču o ovom udruženju: