Skip to content

Književnost za osnovce veoma bitna, u toku je izrada priručnika za decu

Kako bi unapredile rad sa decom u sfero kulturnog obrazovanja, udruženje “Obrazovanje i kultura” je kroz inicijativu Pohod na Mjesec krenulo sa radom na programima iz oblasti kniževnosti za decu i omladinu u saradnji sa školama, bibliotekama i pozorištima širom Srbije. Ciljna grupa su đaci viših razreda osnovne škole, ali i nastavnici, bibliotekari i drugi pedagozi koji rade sa decom. Priručnik na kome trenutno rade je u fazi dizajna i preloma, što je kako kažu, veliki izazov, jer izlaze iz sfere reči, i ulaze u sferu primenjenog dizajna i uputstva za upotrebu, koje bi trebalo da bude gotovo za nedelju dana.

Teme kojima su se do sada bavile su Duško Radović i njegovo stvaralaštvo, zatim putovanje u književnosti, horor priče, tolerancija, kažu urednica i prevoditeljka Ana Pejković i književnica za decu Jasminka Petrović. Sem njih dve, u inicijativu je uključena i dizajnerka i ilustratorka Ana Petrović.

“Cilj inicijative Pohod na Mjesec, koju realizujemo uz pomoć Fondacije Jelena Šantić, jeste rad u školi – obrada ove priče, koja se inače radi u petom razredu osnovne škole, kroz više različitih predmeta i iz nekoliko drugačijih vizura, da bi se đacima predočilo bogatstvo same priče, ali i sve mogućnosti i staze koje vode iz jednog književnog dela”, kažu Pejkovićeva i Petrovićeva.

Ciljna grupa su đaci viših razreda osnovne škole, ali i nastavnici, bibliotekari i drugi pedagozi koji rade s decom, a sama ideja im je da im ponude inspiraciju i metod koji bi mogli da razvijaju i u drugim oblastima i sa drugim fokusom.

Kada je reč o obrazovanju za vreme pandemije, sagovornice ističu da je ona otvorila mnoge izazove za školstvo – pre svega je izazvala ogromnu frustraciju kod svih učesnika – dece, nastavnika i roditelja. 

“Oduzela je deci jednu od fundamentalnih odlika obrazovanja – a to je socijalizacija. Mi bismo rekli da su nastavnici i drugo osoblje pokazali pre svega koliko su žilavi i spremni na prilagođavanje i promene, da su deca pokazala iznenađujuće strpljenje i disciplinu, a da je Ministarstvo prosvete moglo da bolje reaguje i iskoristi vreme letnjeg raspusta da jasnije i bolje isplanira prvo polugodište u uslovima onlajn nastave”, ističu sagovornice.

PROČITAJ I  Romani Asvin: Kroz mentorsku podršku do upisa na fakultet

Zbog pandemije se planovi ove inicijative odvijaju znatno sporije nego što su očekivale. 

“Već duže vreme nastava se održava u prilično otežanim uslovima – skraćeni časovi, online nastava, sve veći broj zaraženih, kako među zaposlenima u školi, tako i u porodicama učenika. Uobičajena rutina u školskom životu gotovo i da ne postoji. Pored svih redovnih obaveza, dodatne aktivnosti je teško sprovoditi. Nastavnici su preopterećeni, a učenici prezasićeni”, dodaju sagovornice.

Ovaj projekat rade uz stručnu pomoć nastavnika srpskog jezika – Marije Dimitrijević i Željka Tešića. 

“U želji da učenicima dočaramo raskoš Ćopićeve pripovetke „Pohod na Mjesec“ namera nam je da je povežemo sa više nastavnih predmeta. Kao polaznu osnovu uzimamo književni tekst, a zatim pronalazimo različite pravce za razmišljanje i stvaranje (fizika i astronomija, etnologija, drama, vizuelna umetnost i sl.). Za razumevanje pripovetke koristimo posebno osmišljenu igru za ovu priliku. Uz mnogo pokreta, individualnog i timskog angažovanja, želja nam je da učenici iskustveno dožive atmosferu iz Ćopićevog dela”, dodaju one.

Njihova ideja je bila da se projekat realizuje uživo, ali ukoliko se pandemija ne stiša u dogledno vreme, moraće da koriguju način realizacije daljih aktivnosti.