Skip to content

AMIK: Plesom do očuvanja životne sredine

Da se i plesom može doprineti očuvanju životne sredine pokušaće da u narednim mesecima pokaže Asocijacija modernih igrača i koreografa (AMIK). Putem flešmobova oni žele da skrenu pažnju građanima i ukažu na značaj ekologije.AMIK će jednom mesečno imati plesne performanse, ali i debate sa građanima, posle kojih će čistiti određene lokacije u Beogradu. 

Kako kaže jedna od pokretačica inicijative Marina Maksimović, ova akcija nastala je kao inicijativa AMIK-a, ali uz pomoć drugih organizacija, kao što je “Za naš kej”.

“Mi smo došli na ideju da putem flešmobova, plesno umetničkim putem, sprovedemo akciju, izvedemo flešmobove i skrenemo pažnju našim građanima koliko je bitno da čuvamo našu životnu sredinu”, kaže Maksimovićeva.

Miks je urađen tako da ima podlogu, kao što je monolog, da ljudi koji prolaze šetalištem mogu da čuju poruku koju ovi aktivisti žele da prenesu, ako na prvi pogled ne shvate o ćemu se radi. 

“Posle svake akcije organizovano je čišćenje keja, to će se sad desiti posle ovih performansa kad će deca i učesnici moći da zajendičkim snagama čiste kako bi on bio lepši ubuduće”. 

 

Plesom i debatama do informisanja o ekološkim problemima u Srbiji

Predviđeno je da ovi performansi traju pet meseci, a održavaće se jednom mesečno, na različitim lokacijama i sa različitom tematikom.

“Na primer, ovo je sad posvećeno nemogućnosti da vidimo reku od splavova koji se nalaze iza nas. Protiv smo i zagađenja vode, imamo performans koji je vezan za buku koja se čuje, a neki od narednih će biti posvećeni životinjama, recimo pticama kojih ima manje nego pre. Onda imamo pored toga i nedostatak zelenih površina i želimo na ovaj naš način da utičemo na sve oblasti u okviru ekologije”.

PROČITAJ I  AMIK plesom ukazuje na ekološke probleme u Beogradu, a u performanse uključuju i publiku

Potpunu podršku za sve što rade dobili su od Fondacije Jelene Šantić, Grupe 484 i Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Evropske Unije i USAID-a. 

“Ovom prilikom se zahvaljujemo zato što su podržali našu ideju i učinili da ovo sprovedemo u delo. Dobili smo savetodavnu i logističku podršku, ne samo materijalnu”.

Sem performansa, u narednom periodu održaće i  radionice, koje će direktno raditi sa građanima koji su zainteresovani da učestvuju u performansima.

Jedna od učesnica u plesnom performansu Marina Gojin kaže da je ovo značajno i bitno kako bi se podstakli mladi da obrate pažnju na ekologiju. 

“Treba da očuvamo našu sredinu, jer ako mi to ne uradimo – ko će? Sve treba da krene od nas mladih”, kaže Gojin.