Skip to content

Studija slučaja: Lečenje lečilišta u Vrnjačkoj Banji

Kada je 2019. godine voda počela da nestaje na izvoru Jezero, nekolicina meštana oformila je inicijativu „Odbranimo vode Vrnjačke Banje“. Kasnije je, osim tog izvora, presušila i Slatina.

„Došli smo do zaključka da je do iscrpljivanja došlo zbog nagle eksploatacije vode u Vrnjačkim termama, za šta su dobile dozvolu Opštine, bez zvaničnog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike“, kaže Dejana Trifunović iz udruženja „Vedro“ koje je sa meštanima oformilo inicijativu „Odbranimo vode Vrnjačke Banje“.

Kako navodi, svake sedmice, od 15. avgusta do početka novembra 2021. godine, organizovali su protestne šetnje.

„Tu se okupljao mali broj ljudi, jer su građani zastrašeni, ne znaju da se suprotstave ovdašnjim vlastima. Mi smo zbog toga opisani kao ’kombi stranka’ – govorili su da nas ima malo, da idemo po Banji i vičemo u prazno… Međutim, mislim da su ti protesti jedan od naših najvećih uspeha: probudili smo svest Vrnjčanima, bez obzira na to što mnogi i dalje ne priznaju da imamo ekološki problem u banji“, priča Trifunović.

Protesti su prestali s jeseni prošle godine, kada su aktivisti shvatili da njihova borba mora biti preciznije uokvirena.

Rad udruženja „Vedro“ podržala je Crta kroz inicijativu „Građani imaju moć“ koju realizuje u saradnji sa USAID-om.

Za šta se uopšte vodi borba za vode Vrnjačke Banje i kako ta borba izgleda, pročitajte u našoj studiji „ Razvedravanje: Vrnjačka Banja i lečenje lečilišta“ koju možete preuzeti OVDE. 

PROČITAJ I  Dejan Vučetić - Predlog lokalnih politika za razvoj građanske participacije "Siže javne politike"