Skip to content

Tatjana Ilić, Vlasinska vila: Vredelo je! Pokrenite se, pokušajte!

Kej na reci Vlasini, iako omiljeno mesto okupljanja Vlasotinčana, bio je prljav i neuredan. To je podstaklo mlade iz udruženja Vlasinska vila na akciju. Želeli su lepo uređeno šetalište, kej bogat sadržajima, uredno i mesto atraktivnog izgleda. I, to su ubrzo ostvarili. Angažovali su mlade umetnike da iscrtaju mural po motivima Van Gogove ‘’Zvezdane noći’’, postavili nove klupe i putokaze. Omogućili su svojim sugrađanima mnogo lepši pogled na reku. Iskustva ulepšavanja svoje varoši sa nama je podelila jedna od ‘’Vlasinskih vila’’ Tatjana Ilić.

  • Zbog čega je aktivizam važan?

Aktivizam je važan upravo zbog mogućnosti aktivnog uključivanja i učešća građana u pokretanju i  realizaciji inicijativa koje mogu unaprediti i poboljšati život zajednice u različitim životnim oblastima. Važan je i zbog samog osećaja da kao pojedinci i grupe možemo doprineti nekim promenama koje su za nas bitne.

  • Koja je bila inicijalna kapisla da pokrenete inicijativu?

Opservacija izgleda grada, šetališta, keja, razmišljanje i maštanje kako bi sve to moglo da izgleda mnogo lepše, urednije…A, istovremeno i zapitanost zbog čega se godinama unazad ništa ne menja ili se menja veoma sporo.

  • Da li ste nekada poželeli da odustanete?

Naša inicijativa je imala kraći rok za realizaciju tako da nije bilo težih momenata koji bi uticali na želju za odustajanjem.

  • Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Najznačajniji trenutak je bio svakako krajnji ishod akcije, odnosno novi detalji na šetalištu koji su osvežili, ulepšali deo grada i izazvali mnogo lepih komentara, pozitivne i podsticajne reakcije. Smatram da smo akcijom skrenuli pažnju javnosti na to koliko je važan izgled našeg okruženja i pokrenuli i druge aktiviste, ali i zvanične institucije na lokalu na razmišljanja tako da su kasnije usledili radovi većeg obima na uređenju ovog dela grada. Sama akcija je protekla sa jednom lepom energijom, uključila je dosta učesnika i iznedrila novu motivaciju, nove planove…

  • Po(r)uka budućim aktivistima…
PROČITAJ I  Valjevci detaljnom analizom budžeta istražuju “Kako se troši zeleni dinar”

Vredelo je! Verujte, pokrenite se, pokušajte!

  • Podrška kroz promeni.rs nam je značajna zbog…

Značila nam je mnogo, zbog pružene šanse i podrške u svakom pogledu. I, svakako, zbog ukazanog
poverenja.

Pogledajte u nastavku kratku video priču o ovom udruženju: