Skip to content

Otvoreno igralište za mališane u Majdanpeku

Mališani u Majdanpeku dobili su novo igralište. Inicijativom komšija i stambene zajednice uređen je prostor koji će moći da koriste deca od 3 do 10 godina starosti u ovom kraju. Igralište je otvoreno uz veliki broj roditelja i dece, uz dečiju muziku i klovna koji je zabavljao mališane tokom celog dana. 

Jedan od pokretača inicijative i nastavnik fizičkog vaspitanja Radomir Trajković kaže da je ovo značajno za decu, jer će bolje iskoristiti slobodno vreme tokom letnjeg raspusta. On kaže da veliki problem predstavlja loše stanje okolnih igrališta u Majdanpeku. 

“Postoji još igrališta, ali je njihovo stanja veoma loše, slabo se održavaju, pa smo došli na ideju da napravimo nešto za decu, da bude i kreativno i korisno. Sa tačke gledišta profesora fizičkog, trambolina nam je veoma korisna za njihovo motoričko razvijanje, razvoj snage i koordinacije. Naravno, ove igrice koje smo napravili na platformi i podu igrališta su da bi se stekla dobra koordinacija i preciznost kod dece”, kaže Trajković. 

U akciji se, sem Fondacije Jelene Šantić, uključila i stambena zajednica Karađorđeva 50 i 52 i drugi donatori poput Zi Đina, Srbijašuma i drugih. Dobili su info table, golove, lopte i druge potrebne igračke za mališane u Majdanpeku. 

U planu je i da se uredi gumena podloga za decu zbog Zakona o bezbednosti igrališta.

Za potrebe koje su imali konkursali su preko platforme promeni.rs i dobili značajnu materijalnu, savetodavnu i logističku pomoć od Fondacije “Jelena Šantić”.

“Bio je to široki dijapazon pomoći koju smo dobili, od treninga, smernica i svega ostalog, kako bi ostavili prava da dobijemo dozvolu za uređenje igrališta”, dodaje Trajković. 

Jedan od stanovnika Majdanpeka, ali i istoimene stamebene zajednice Predrag Trailović kaže da do sada nisu imali ovakvu inicijativu u kraju i da je ovo značajno za veliki broj dece u ovom kraju.

PROČITAJ I  Udruženje Asocijacija Modernih Igrača i Koreografa, Novi Beograd: Aktivizmom zajedničkim snagama pronazimo rešenje za postojeći problem

“Trudićemo se da postane tradicionalna i da se simbolično organizuje manifestacija na dan otvaranja. Pomogli su mnogi ljudi u vidu donacija, sokića za mališane, klupa i svega. Mnogo lepa stvar za ovaj gradić, jer smo pomislili da ćemo se u jednom momentu ugasiti. A sada pogledajte ovu decu, ovaj grad”, ističe Trailović.

Tijana Nedeljković, takođe meštanka ovog kraja, kaže da u gradu nemaju mnogo događaja poput ovog, a pogotovo što je inicijativa pokrenuta od strane komšija.

“Ovo je delo timskog rada i značajno za našu decu, ali istovremeno i za grad”, kaže Nedeljkovićeva. 

Sagovornici dodaju da je ova inicijativa plod ujedinjenja stambene zajednice, ali i potreba koju su osećali, jer su deo gde je sada napravljeno igralište, uređivali sami od malena.