Skip to content

Otvoren Kamp “Fabrika umetnika” kraj Nišave u Brzom Brodu

U Brzom Brodu kraj Nišave proteklog vikenda Kamp “Fabrika umetnika” i zvanično je počeo sa radom. Ovo jedinstveno mesto za stvaranje umetničkih dela biće otvoreno svakog dana tokom leta. Plan je da se u kampu organizuju izložbe, koncerti, predstave, edukacije i masterklasovi, koji će privući umetnike, ali i sve ljubitelje umetnosti i prirode.

Veliki broj Nišlija je vedro, subotnje popodne proveo u Kampu “Fabrika umetnika” koji je tada prvi put “otvorio vrata” za posetioce. Za dan svečanog otvaranja organizatori su pripremili celodnevni program – od muzičkih nastupa, preko škole crtanja i radova najmlađih umetnika, pa sve do izložbi akademskih slikara i studenata Fakulteta umetnosti i Univerziteta Metropoliten. Jelena Rudić, koja je ovu inicijativu pokrenula, kaže da je plan da kamp bude mesto za sve kreativce, pojedince i organizacije koji vole prirodu i umetnost.

“Ovde imamo jedan lep prostor u prirodi, koji nismo remetili. Uklopili smo se u uslove sredine gde ćemo moći da stvaramo, da prikazujemo svoje radove, i da malo edukujemo, pre svega neke mlađe sugrađane, talentovane… Da probamo da ih privučemo, kako bi im pokazali šta sve mogu da rade, kako mogu da stvaraju i kako se na lep način uživa u prirodi”, kaže Rudićeva. 

Ovu ideju su od prvog dana podržali i niški izviđači koji su pomogli da se prostor uredi, a koji će gosti kampa često biti i ubuduće. Veliku pažnju na otvaranju privukli su i zanimljivi, ručno pravljeni cvetovi od vune, koji su delo osnovaca škole “Dr Zoran Đinđić”. Ova škola nalazi se nedaleko od kampa, pa će tako ovi đaci biti njegovi gosti bar jednom nedeljno.

“Mi kao škola odavno imamo želju da nešto ovako postoji blizu škole. Ovo je divan potez pored reke, trava, priroda, šuma, zelenilo, i svaka čast Jeleni Rudić koja se setila da ovako nešto uradi. Ovo mnogo znači, deca će ovde imati priliku da drže časove u prirodi, da slikaju, da pevaju, da organizuju priredbe, da se igraju”, kaže učiteljica Mirjana Jovanović

PROČITAJ I  Udruženje “Lokalni odgovor”: Analiza budžeta pokazala da Valjevo ne izdvaja dovoljno novca za rešenje aerozagađenja

Ona dodaje da su i roditelji i nastavnici sa oduševljenjem dočekali otvaranje kampa gde će deca razvijati svoju kreativnost, ali i puno toga naučiti o snalaženju u prirodi. 

Kamp otvoren i za amatere i za profesionalce

Cilj “Fabrike umetnika” je da okuplja umetnike, kreativce i edukatore iz regiona – profesionalce i amatere, kao i Nišlije koji će moći da slikaju, sviraju i uživaju u umetnosti. Svi koji žele da stvaraju ovde će moći da koriste atelje i sav potreban pribor za rad, ali i da organizuju izložbe.

“Imamo opremljen atelje na otvorenom sa svim potrebnim materijalom, gde će u bilo koje doba dana svako ko to poželi bez obzira na uzrast i da li se umetnošću bavi amaterski ili profesionalno moći da dođe i da stvara ukoliko mu ova priroda daje inspiraciju. Organizovaćemo izložbe, kocerte, predstave, organizovaćemo i edukacije, organizovaćemo predavanja gostujućih umetnika, masterklasove, i što je najvažnije trudićemo se da udružimo umetnike našeg grada”, ističe Jelena Rudić.

Ovakav prostor u prirodi gradu je bio preko potreban, kaže Rudićeva. Ideja je, dodaje, nastala tokom festivala “PozitviNi”.

“Mi smo na ideju došli na festivalu PozitivNi koji radimo godinama, gde uvek poslednjeg dana svi budemo nekako tužni jer mora to sve da nestane i da ode cirkus iz grada.”

Tada su shvatili da bi bilo dobro da u Nišu postoji mesto gde će i Nišlije svih generacija moći da se druže, ali i da dobijaju inspiraciju za nove poduhvate.

“Smatramo da je apsolutno najvažnije da svi umetnici budu na jednom mestu, da prvo vidimo koliko nas ima, da vidimo da to nije tako mali broj ljudi. Nije to tako mali broj ljud kako se priča. Nije baš da je sve zamrlo u Nišu, samo su svi ti ljudi malo vidljivi, a mi evo probamo da se vide malo više”, kaže ona.

Kada su se odlučili na ovaj korak, tražili su idealnu lokaciju za svoju ideju. Našli su je u Brzom brodu, na mestu “netaknute prirode” koju, kako kaže, nikako nisu hteli da poremete. 

PROČITAJ I  BeFem: Do boljeg položaja žena na selu

“Želeli smo da se mi tu uklopimo najbolje moguće tako da smo mi energetski potpuno nezavisni. Uveli smo energiju preko solarnih panela i imamo svoj bunar, tako da se snadbavamo i vodom i strujom iz prirode, potpuno nezavisno”.

Kako bi ceo kamp bio osvetljen u toku je prikupljanje sredstava za solarne panele, a svi koji žele da pomognu do mogu uraditi putem platforme donacije.rs (ili klikom ovde).

Da se ideja i realizije, ovoj inicijativi pomogla je Nacionalna koalicija za decentralizaciju. 

“Uz pomoć NKD-a i uz pomoć USAID-a, Tvoje mesto u Srbiji, Fondacija Jelena Šantić, Grupa 484, programa EU za tebe, dobili smo sredstva i kompletnu logističku i  podršku svake vrste od svih njih, i na tome smo im veoma zahvalni”.

“Fabrika umetnika” će biti otvorena svakog dana kada vremenski uslovi to dozvole. Oni koji žele da ih posete, a potrebna im je neka dodatna informacija o radu kampa, mogu im se obratiti putem društvenih mreža