Skip to content

Osim u Beogradu radionice o romskoj kulturi udruženja „Art Aparat“ sada u još četiri grada u Srbiji

Udruženje „Art Aparat“ iz Beograda nastavlja sa probama svog hora, ali će u okviru inicijative „Svi UGLAS!“, organizovati i radionice u četiri grada u Srbiji. Cilj im je da nastave sa razvijanjem svojih programa koji nisu vezani samo za pevanje, već i za istraživanje romske kulture i romske zajednice.

Udruženje „Art Aparat“ već šest godina okuplja romsku decu i mlade, ali i druge ljude zainteresovane za romsku kultura i zajednicu. Do sada su bili fokusirani na Beograd, ali će narednih meseci svoj program razvijati u još četiri grada – Subotici, Nišu, Zrenjaninu i Petrovcu. Tamo će organizovati muzičke radionice sa decom i mladima koji su iz romske, ali i iz neromske zajednice, a održaće i treninge za organizacije, nastavnike, učitelje i vaspitače.

„Pokušaćemo da otvorimo pitanje kako nastavnici u svojim sredinama mogu da polako uključuju romske teme u svoj kurikulum, kako bi prosto deci od najranijeg uzrasta ukazali na to da u našoj istoriji, kulturi i u svim segmentima našeg društva postoje značajne Romkinje i Romi koji nažalost vrlo često uopšte ne budu pomenuti“, ističe jedna od pokretačica inicijative „Svi UGLAS!“ Maja Ćurčić.

U Nišu će sprovesti radionice u saradnji sa organizacijom „Indigo“. Ćurčićeva ističe da je „Indigo“ veoma značajna organizacija za ovaj grad, pogotovo u oblasti romske kulture i rada sa romskom zajednicom.

„Mi smo se nekako sa njima vrlo brzo našli zajednički jezik i osetili smo da nas povezuju zajedničke vrednosti i težnje. Ovo je za naše udruženje najznačajnija saradnja sa nekim ko se bavi sličnim temama i mnogo očekujemo od njih i nekako smo već zajedno započeli i apliciranje za neke projekte, jer mislimo da, eto, zajedno možemo da uradimo mnogo više nego sami“, kaže ona.

Planiraju, kažu, i izradu multimedijalnih sadržaja.

PROČITAJ I  Tatjana Ilić, Vlasinska vila: Vredelo je! Pokrenite se, pokušajte!

„Pokušaćemo da podignemo vidiljivost našeg hora kroz produkciju različitih promotivnih sadržaja koje nam ovo omogućavaju. Ono što je isto važno je da smo uspostavili saradnju sa Marijom Aleksandrović, stručnjakinjom iz oblasti romske kulture tako da će nam to pomoći da ti sadržaji budu kvalitetni“, kaže Ćurčićeva.

Neophodno jačanje parnerstva sa udruženjima koja se bave romskom kulturom

Da svoj projekat razvijaju širom Srbije organizaciji „Art aparat“ omogućio im je projekat “Tvoje mesto u Srbiji”.

„Radujemo se ovom delu jer ćemo pored drugih udruženja koje se bave sličnim temama uspostaviti saradnju i sa vrtićima i školama, što smatramo veoma značajnim, zbog toga što mislimo da ove teme treba da uđu u školski sistem“, dodaje ona.

Sem materijalne, od projekta „Tvoje mesto u Srbiji“, tokom programa dobili su i savetodavnu pomoć.

„Ono što bih istakla je to da nekako u ovoj fazi smo osetili taj trud naših donatora, da se ceo taj deo koji nekada opterećuje organizaciju smanji i da je dosta olakšan što nam znači i motiviše nas da prosto dalje radimo i nadamo se da će ovakve saradnje postati češće prisutne“, dodaje ona.

Plan im je, kako kaže Ćurčićeva, da kroz hor komuniciraju sa svim ljudima koji žele zajedno da pevaju.

„Ova podrška je značila da mi možemo da se razvijamo na više frontova. S jedne strane, omogućila nam je da razvijamo naš tim koji je mali, ali evo sad ima priliku da raste, a takođe pored toga počeli smo da razvijamo programe koji nisu usko vezani za pevanje, već i da istražujemo romsku kulturu, kako bismo svim tim ljudima, koji zajedno sa nama pevaju, omogućili da se malo bliže upoznaju sa nekim drugim elementima kulture koji nisu vezani samo za muziku“, kaže Ćurčićeva.

PROČITAJ I  U “Dedinoj garaži” održana radionica za decu sa poteškoćama u razvoju

Podsetimo, ideju za pokretanje udruženja „Art Aparat“ njegovi osnivači dobili su nakon volontiranja u beogradskom Svratištu i druženja sa romskom decom uključenom u život i rad na ulici. Njihov cilj je da muziku i zvuk stave u funkciju psiho-socijalnog razvoja, ali i prenesu kulturno nasleđe kroz muzičke radionice i zvučne instalacije.