Skip to content

Miljana Rančić, Kuća za nas, Babušnica: Kompostiraj – profitiraj!

Opštinu Babušnica čine 52 sela, ali se otpad ipak odnosi samo iz gradske sredine. Udruženje „Kuća za nas“ našlo je način kako da reši problem odlaganja otpada u selima, a da uz to i poljoprivredna gazdinstva imaju dodatnu korist. Za 10 proizvođača u opštini Babušnica obezbeđeni su komposteri u kojima oni odlažu organski otpad, a koji se za par meseci pretvara u prirodno đubrivo. O inicijativi „Kompostiraj-profitiraj“ za promeni.rs govori Miljana Rančić.

-Zbog čega je aktivizam važan?

Aktivizam je važan jer na taj način doprinosimo stvaranju boljih uslova za život u našim zajednicama, kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

-Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Sve veći broj divljih deponija u našoj opštini i nepostojanje sistemskog rešenja za odlaganje otpada, naročito u seoskim sredinama, je ono što nas je pokrenulo na akciju. U našoj opštini se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom. Biorazgradivi otpad koji nastaje kao posledica čini polovinu ukupne količine otpada. Moguće ga je kompostirati i ostvariti dvostruku korist, zaštititi prirodu i uštedeti novac. 

-Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Smatramo da je naš predlog za uvođenje kompostiranja kao primarnog načina upravljanja biorazgradivim otpadom najbolje rešenje za sredinu u kojoj živimo i ni jednog trenutka nismo imali nedoumice, niti želje da odustanemo od te ideje.

             Foto Kuća za nas, Babušnica

-Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Opština Babušnica spada u najsiromašnije opštine, stanovništvo je okupirano svakodnevnim brigama i najteže je temu kao što je zaštita životne sredine, staviti u prvi plan.

-Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Najveće ohrabrenje dolazilo nam je kroz ulične akcije, kada uspemo da zainteresujemo ljude da razmisle o ovoj temi i započnu kompostiranje u svojim domaćinstvima.

PROČITAJ I  Dragan Sekulić, neformalna grupa građana iz Kosjerića: Aktivan čovek može uspeti da promeni nabolje

-Po(r)uka budućim aktivistima…

Pokreni se i utiči na svoje bolje sutra!

-Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…

Prvenstveno zbog toga što je neko prepoznao našu ideju kao dobru, ukazao nam poverenje i omogućio da realizujemo naš prvi projekat na najbolji mogući način.