Skip to content

“May the 4th” ove godine onlajn, niški Džedaji najavljuju četvoročasovni program

Događaj “May the 4th”, koji povodom internacionalnog dana Star Warsa organizuje Džedajski pokret u Nišu, ove godine će zbog pandemije biti održan onlajn 4. maja od 16 sati na njihovom JuTjub kanalu. Niški Džedaji trenutno rade i  na uspostavljanju saradnje sa nevladinim organizacijama, institucijama i kompanijama. Kako navode, njihov pokret bogatiji je za 36 novih članova. 

Ljubitelji Ratova zvezda ni ovog 4. maja neće ostati uskraćeni za razgovore i radionice sa tematikom ove čuvene epske fantastike. Iako se ove godine zbog pandemije događaj “May the 4th” održava onlajn, iz niškog Džedajskog pokreta najavljuju četvoročasovnu digitalnu avanturu. Miloš Antić iz ove organizacije kaže da će tokom lajv striminga gledaoci moći da čuju o čemu su pričali sa srpskim rediteljem i profesorom, Stevanom Filipovićem, ali će imati i prilike da uživaju uz najslađe romantične scene iz filmova ove popularne franšize.

“Budući da je kreativnost bitna sila džedaja, pripremili smo za gledaoce jedan opušteni razgovor sa spisateljicom Žanom Polijakov i piscima Veliborom Petkovićem i Dejanom Kostićem, koji će pokušati da odgovore da li je pero moćnije od mača, ili ti light saber-a. O aktivizmu i sećanjima na neka davna vremena, vremena kada je Star Wars bio jedna nova i eksluzivna ideja govorićemo sa Goranom Antićem, ocem osnivača Džedajskog porkreta i Borislavom Đurićem, aktivistom, borcem za građanska prava i NLP Trenerom”, dodaje Antić.

Ideja je bila da se na ovogodišnjem obeležavanju 4. maja pokriju različite teme – od aktivizma i pisanog stvaralaštva, pa do nekih urbanijih vidova kreativnosti, kao što su hip-hop, freestyle i vizuelna kreativnost, kaže on.

“Kako bi taj deo bio što zabavniji, u goste smo pozvali dvojac Stereo Bananu i devojku koja se javnosti predstavlja kao Kraljica_Vila, koja je širom Evrope već poznata zahvaljujući svom umetničkom radu. Naši prijateli iz frizerskog salona Fluid će nam pokazati kako se pravi frizura princeze Leje, a za dobru muziku su se pobrinuli Dejan Gavrilović aka Funky Junky, Aleksandar Stevanović, aka Ljudski maksimum i Bojan Gavrilović. Momci iz organizacije Holonet su dali svoj doprinos, a biće tu i nekih poklona i nagrada, kao i kviza u kome ste svi dobrodošli kao učesnici”, ističe Antić.

PROČITAJ I  Tadija Mitić, Pravilaw: Jednom rođena ideja ne može da bude ugašena

Više informacija o samom događaju možete pronaći na Fejsbuk stranici Džedajskog pokreta, a oni pozivaju i one koji nisu dobri poznavaoci ove teme da im se pridruže i otkriju zbog čega je ova saga osvojila svet.

Inače, osim tradicionalnog 4. maja, niški Džedaji vredno rade i na pripremi takozvane fundraising kampanje za Kamp za decu bez roditelja na Vlasini – “Sila prati hrabre”. Kampanja bi trebalo da počne u junu, a za tada najavljuju i Džedajske sletove na Vlasini. Potom će se, kažu, fokusirati na organizovanje tradicionalnog Džedajkona. Za sve to vreme edukuju svoje nove članove, i, kako navode, pomažu ostalima koji svojim inicijativama žele da unaprede zajednicu. Njihovu, kao i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.