Skip to content

Vesna Marković, Sejači sreće, Varvarin: Građani pokretači pozitivnih promena u zajednici

Kako od zapuštenog prostora napraviti prijatno mesto za decu, mlade i meštane, znaju u udruženju „Sejači sreće“. Oni su u okviru inicijative „Zajedno za dečiji osmeh“, uredili zapušten prostor odnosno dvorište mesne zajednice sela Varvarin. Prostor su ispunili cvećem i drvećem, napravili su fontanu od prirodnog kamena, a planova ima još. Ipak, možda je i najvažnije to što je ova inicijativa okupila veliki broj meštana koji su želeli da zajedno sa članovima udruženja budu pokretači pozitivnih promena u svojoj zajednici, a proizišle su i neke nove ideje. O izazovima koji su ih sačekali, aktivizmu i samoj inicijativi, za PROMENI govori Vesna Marković.

-Zbog čega je aktivizam važan?
Aktivizam je važan jer vam donosi mogućnost da menjate svet u kome živite praveći ga boljim mestom za život.

-Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?
Primetili smo da deca i mladi ne provode kvalitetno svoje slobodno vreme. Primetili smo i da postoji prostor, idealan za njihove potrebe, ali nije postojala želja niti inicijativa da se taj prostor uredi. Zato smo odlučili da pokrenemo inicijativu i obezbedimo prvenstveno deci i mladima uslove za kvalitetno provodjenje slobodnog vremena.

-Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?
Nikada nisam poželela da odustanem, naprotiv, svaki novi dan u aktivizmu je nova pobeda i podsticaj za nove ideje i aktivnosti.

-Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Izazov je bio okupiti meštane i druge aktiviste oko zajedničkog cilja, motivisati ih a se i sami uključe. Pored toga, izazov su bili i razni pregovori i dogovori sa donosiocima odluka i njihovo prepoznavanje našeg aktivizma.

-Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?
Dvorište MZ Sela Varvarin je svakog dana ispunjeno veselom grajom i smehom dece i mladih. Svakim danom sve više njih provodi vreme na uredjenom i opremljenom prostoru. Dobili smo veliki broj mladih aktivista koji imaju stalnu potrebu i želju da se uključuju u aktivnosti, ali ono što je karakteristično i veoma značajno je to što svaki put dolaze sa novim predlozima, idejama, preuzimaju inicijativu i konstantno žele da urade nešto korisno za svoju zajednicu i bolji život u njoj.

PROČITAJ I  „Art Aparat“ zajedno sa „Indigom“ održao muzičku radionicu o interkulturalnosti u Nišu

-Po(r)uka budućim aktivistima…
Kreirajte svet po vašoj meri. Napravite ga mestom gde bi najradije živeli. I ne čekajte da to uradi neko drugi umesto vas. Najlepši su vrtovi koje sami stvorimo i negujemo. Radite na sebi. Negujte svoju dobrotu i znanja, ali ih uvek podelite i sa drugima. Družite se više, budite empatični, zračite pozitivnom energijom. Uzimajte sve najlepše od života, ali pametno i polako. Ne žurite i ne grabite. “Onaj ko grabi sebi, nikada neće uhvatiti sreću. Sreća se uzima raširenih ruku”.

-Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…
Podrška kroz promeni.rs je ustvari pokrenula sve. Nakon pokretanja inicijative, pokrenule su se i završile i mnoge druge- sagradili smo fontanu od prirodnog kamena, teretanu na otvorenom i trenutno radimo na izgradnji dečjeg igrališta u ovom prostoru.