Skip to content

Selo Varvarin dobija novo mesto za okupljanje i rekreaciju meštana

Iako se zbog pandemije kasni sa setvom, „Sejači sreće“ iz sela Varvarin spremni su da sa svojim komšijama opreme mesto za rekreaciju i druženje kako za najmlađe, tako i starije meštane. Neuređeno i zapušteno zemljište pored zgrade Mesne zajednice najpre će očistiti da bi na njemu zasadili biljke, a kasnije planiraju da ga opreme mobilijarom za najmlađe, kaže Vesna Marković, koordinatorka u udruženju „Sejači sreće“.

„Hoćemo da napravimo igralište za decu, ali ne samo to – hoćemo da zasadimo cveće i drveće, posebno one vrste biljaka koje privlače divlji svet. Samim tim želimo da utičemo na očuvanje životne sredine. Ideja postoji već dugo, ali jednog trenutka smo videli platformu promeni.rs, prijavili smo se i od tada smo pokrenuli inicijativu da te ideje sprovedemo u delo. Videli smo da postoji veliko interesovanje naših meštana, a nama i jeste cilj da se uključi što više ljudi. Planiramo i mnogo aktivnosti koje ćemo organizovati u humanitarne svrhe, da obiđemo privrednike i vidimo da li su raspoloženi da pomognu finansijski“, kaže Markovićeva.

U prvoj fazi radova planiraju čišćenje lokacije i nasipanje terena, u čemu će im pomoći Opština Varvarin koja im je najpre odobrila da koriste ovu lokaciju, a zatim i obećala mašine za radove na lokaciji.

„Nakon toga bi išla sadnja cveća i drveća. U međuvremenu ćemo videti šta od sredstava možemo da prikupimo, da animiramo meštane, jer će tu prvenstveno njihova deca da se igraju. Ne moraju da doniraju novac, možda će neku klackalicu, ljuljašku i slično. Mi imamo malo veće planove, koji iziskuju i veće troškove. Teren pored ovog prostora je dosta ruiniran, pa želimo vremenom i njega da sredimo, ali idemo korak po korak“, najavljuje Markovićeva.

PROČITAJ I  (re)Kreativni kamp - novo mesto za sve umetnike i kreativce u Brzom Brodu

„Cilj nam je da podignemo svest kod svih meštana o očuvanju životne sredine. Oni će kroz sadnju upoznavati i nove biljke, saznaće zašto su korisne. Kulturno-umetničko društvo i fudbalski klub sela Varvarin su se uključili da svi zajedno udruženim snagama napravimo jedan lep prostor za našu decu“, kaže ona.
Prema rečima meštana, selo Varvarin nema sličan prostor za okupljanje mladih. Oni se svakako okupljaju na ovoj lokaciji, mada je trenutno nebezbedna za njih.

„Deci će ovo mnogo da znači, jer oni nemaju svoj prostor, koriste prostor u varoši, ali tamo im zakazuju termine, ne puštaju ih redovno da vežbaju i treniraju. Ja sam stao na čelo malih privrednika sela Varvarin da pomognem ’Sejačima sreće’ koliko mogu, ali tu su i ostali. Oni hoće da počne nešto da se radi, pa će svako da se uključi kako može: neko će da donira sprave, neko zaštitnu ogradu, a neko će dati novac. Klub mesne zajednice nema uslove ni za okupljanje starijih meštana, ranije se tu okupljalo i više od 100 ljudi kada dođu sa njive da odmore, razmene iskustva. Međutim, sada nemaju gde. Stanu ispred neke prodavnice, razmene par reči i idu kući“, priča Ljubivoje Vučić iz sela Varvarin i dodaje da u njihovoj tradiciji upravo ova lokacija ima veliki značaj.

„Iza mene je zapis – sveto drvo oko koga se meštani sela okupljaju kada su litije. Smatraju ga rodnim drvetom. Jedan meštanin je isekao zapis i dugo nije mogao da ima decu, a kada je zasadio novi, iste godine je dobio potomstvo“, priča Vučić.

Udruženje „Sejači sreće“ postoji od 2017. godine i učestvuju na svim kulturnim manifestacijama u svojoj opštini, ali i širom Srbije, i osvajaju mnogo medalja i pohvala za svoj rad. Organizuju i radionice za tkanje, a pripremili su i sa starijim osnovcima izvodili predstavu u humanitarne svrhe.

PROČITAJ I  Mladi u Sonti uredili Dom kulture, održana i „Nedelja pozorišta“

„Udruženje se mahom bavi poboljšanjem kvaliteta života dece u opštini Varvarin, a naročito dece sa teškoćama u razvoju. Prošle godine smo na Divčibarama organizovali kamp za njih i njihove roditelje i planiramo da to radimo i na dalje“, kaže Vesna Miladinović iz udruženja „Sejači sreće“ i dodaje da u školama rade i radionice o vršnjačkom nasilju i tako najmlađima ukazuju na društevne probleme koji su karakteristični za njihov uzrast.