Skip to content
Prognana a slobodna Nušićijada i ove godine u Beogradu i Ivanjici

Prognana a slobodna Nušićijada i ove godine u Beogradu i Ivanjici

Ivanjička Nušićijada – festival humora, kulture i zabave i ovog avgusta dovešće brojne posetioce do “Nušićevog kraja sveta”. Prognana a slobodna, druga a deseta Nušićijada održaće se od 23. do 25. avgusta, a događaji će se, prema najavama organizatora, organizovati na Dorćol placu u Beogradu, kao i na privatnim posedima u okolini i centru Ivanjice.

“Ova Nušićijada, za koju iskreno verujemo da je samo privremeno u izgnanstvu, ponovo će okupiti brojne prijatelje festivala bez kojih bi poduhvat njene organizacije bio nemoguć. Dorćol Platz iznova postaje spoj Ivanjice i Beograda 23. avgusta, i vrata otvara umetnicima, aktivistima, novinarima i, naravno, humoristima i satiričarima. Sutradan, u subotu, 24. avgusta 2019, kapije svog imanja u okolini Ivanjice za potrebe druženja sumnjivih lica koja se i dalje naglas šale, poštovalaca umetnosti i namernih prolaznika otvaraju prijatelji i učesnici festivala”, navodi se u saopštenju Udruženja građana KudeS, organizatora festivala.

Festival će ove godine okupiti glumce Petra Božovića, Laneta Gutovića i Tihomira Stanića; humoriste Zorana Kesića i članove redakcije Njuz.net, kao i ekipu PLJiŽa- Dražu Petrovića, Mićka Ljubičića i Voju Žanetića; pisce, izdavače, novinare, dramaturge, reditelje, aktiviste: Petra Arbutinu, Milana Ćulibrka, Minju Bogavac, Zorana Hamovića, Vladana Slavkovića, Gutu Grubačkog. Na festivalu će nastupiti i muzičari Dragoljub Đuričić, Sashka Janx i Jovan Maljoković. Festivalski program predviđa i učešće pedagoga, naučnika i edukatora, kao i i izložbe Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića – „Karikature od naših života“ i „Karikature protiv diktature“ 

Završni događaj biće organizovan u slavu 50. godišnjice od objavljivanja „Filosofije palanke“ Radomira Konstantinovića. U kući u Ivanjici u kojoj je srpski filozof i književnik živeo o odjecima Konstantinovićevog dela, ali i trajanju i posledicama filosofije palanke, govoriće brojni poznavaoci i poštovaoci rada ovog velikog filozofa, pisca i pesnika.

Nušićijada je festival koji se održavao u Ivanjici od 1968. do 1972. godine u organizaciji ivanjičkog Doma kulture. Bio je to festival filmske komedije koji je privlačio kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Udruženje građana KudeS obnovilo je festival 2010. godine i narednih osam izdanja organizovalo u partnerstvu sa Opštinom Ivanjica. Opština je, međutim, 2018. rešila da KudeS isključi iz organizacije festivala, za šta su članovi ovog udruženja saznali iz tv prenosa sednice lokalne skupštine. Od tog trenutka traje, kako navode organizatori, “progonstvo prave Nušićijade iz rodne Ivanjice, ali i kulturno- umetnička gerila kao vid otpora udruženja građana KudeS”.

PROČITAJ I  Humor i satira – najveći neprijatelji države
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on skype
Share on email