Skip to content
Čija je ivanjička Nušićijada?

Čija je ivanjička Nušićijada?

Stariji Ivanjičani sa nostalgijom se sećaju posebne atmosfere, koju je pre nekoliko decenija u ovo malo mesto u zapadnoj Srbiji donosio festival filmske komedije „Nušićijada“.

Zato je 2010. godine sa radošću dočekana vest da će festival, čiji je duh kafane i šale privlačio kulturni svet čitave tadašnje Jugoslavije, obnoviti grupa mladih ljudi okupljena u udruženje KudeS (Inicijativa za kulturnu decentralizaciju Srbije).

Festival se vratio u Ivanjicu potpisom više hiljada građana koji su iskazali potrebu za kulturnim sadržajima. Nušićijada je dobila oblik kolaž festivala. To podrazumeva da mi tokom najčešće tri festivalska dana pružimo Ivanjičanima, i svima koji dođu nama u goste, da pogledaju najmanje tri pozorišne predstave, nekoliko koncerataizložberadionice, ulične performanse…“, priča Milica Todorović, predsednica Skupštine udruženja KudeS. „Nušićijada je razvijala i volonterski program, koji je bio neophodna podrška organizaciji festivala, a organizovali smo i tradicionalni konkurs za satiričnu priču, dodaje Todorović.

Tokom festivalskih dana na ulicama ivanjičke čaršije možete sresti velike srpske glumce, što festivalu daje jedinstveni šarm.

Petar Božović je ‘starosedelac’ Nušićijade, on pamti i staru Nušićijadu, a sa nama je od 2010. Vrlo je angažovan, nekada kroz svoje predstave, nekada na druge načine, ali je uvek uz nas. I mnogi drugi nas podržavaju godinama – Sergej TrifunovićTanja Bošković, pokojni Petar Kralj dolazio je nekoliko puta. Uz glumce, i Zoran Kesić kao obeležje savremenog humora i onoga što je satira danas u Srbiji“, kaže Todorović.

Od 2010. do 2018. godine obnovljenu Nušićijadu posetilo je 350.000 ljudi iz 20 zemalja. Festival je za tih osam godina dobio 25 nagrada, među kojima i jedno veliko međunarodno priznanje. Naime, program Evropske komisije „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ (EFFE), koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA), uvrstio je Nušićijadu u najbolje festivale 2015. i 2016. godine.

PROČITAJ I  Humor i satira – najveći neprijatelji države

Osam festivalskih izdanja obnovljene Nušićijade udruženje KudeS organizovalo je u saradnji sa lokalnom samoupravom i ivanjičkim Domom kulture, obezbeđujući dve trećine sredstava. U 2018. godini Opština Ivanjica donosi jednostranu odluku da „KudeS nema više nikakve ingerencije na Nušićijadi“. Članovi udruženja za odluku su saznali prateći TV prenos sednice Skupštine opštine Ivanjica.

„Osnovni postulat Udruženja od samog osnivanja jeste neodustajanje kada je teško, jer nijedne godine nije bilo sve fantastično i sjajno, ali smo se trudili da posetioci to ne vide. Tako i prošle godine. Odlučili smo da to što Opština smatra da mi nemamo veze sa svojim festivalom, sa festivalom zbog smo se udružili, ne treba da bude razlog da mi plačemo nad svojom sudbinom. I tako je nastala ‘Prognana, a slobodna Nušićijada’“, objašnjava Todorović.

Tako je festival neplanirano dobio drugačiji okvir.

„Nušićijada je prošle godine održana na dve lokacije – najpre smo prvi put imali događaj u Beogradu, i on je bio naš apel iz izbeglištva: Tu smo, vidite nas, ne odustajemo. Nedelju dana nakon toga imali smo i događaj u Ivanjici, takođe prvi put na privatnom imanju velikih prijatelja festivala“, kaže Todorović.

Isti koncept „Prognana, a slobodna“ Nušićijada zadržaće i ove godine, a onima koji žele da čuju zdrav humor i satiru, i koji žele da dožive nešto što nije dostupno svaki dan, organizatori poručuju – Viđeni ste za Ivanjicu u poslednjoj nedelji avgusta!