Skip to content

Održani peti “Dani podavalskih sela”, ove godine sa dečijim bazarom

Tokom dva dana, oko 150 učesnika posetilo je pete “Dane podavalskih sela” na Avalskom tornju. Kako kažu organizatori iz udruženja “Avala info” manifestacija ima lokalni karakter jer slavi kulturu, istoriju, tradiciju i umetnost sela i promoviše proizvode domaćinstva podno Avale. Novina ove godine je mali dečiji bazar, na kom su deca prodavala svoje kreacije, kako bi zaradila svoj prvi džeparac. 

Kako kaže jedna od članica “Avala info” Marija Joksimović, manifestacija se tokom pet godina uvek održavala na različitim lokacijama na Avali, a ove godine, zahvaljujući saradnji sa Avalskim tornjem, aktivnosti su bile organizovane upravo na tornju.

“U programu koji je trajao dva dana nastupilo je čak sedam kulturno-umetničkih društava, osam lokalnih pisaca i pesnika. Bilo je i nekoliko radionica starih zanata, kao i tribina Selo je naš zavičaj”, dodaje Joksimovićeva. 

Ona ističe da je ovakav događaj namenjen svim stanovnicima, ne samo deci. 

“Zvali smo stanovnike Avale i sve naše prijatelje da dođu sa decom, jer je ovo jedan porodični događaj, program je namenjen svima, ne samo deci, i svako može nešto da izabere”.

Pored samih domaćinstva, ovde izlažu i umetnici podavalskog sela, a od ove godine imaju i dečiji bazar. 

“Trudimo se da naučimo decu da sami zarade svoj dinar. Doneli su svoje stvarčice, prodavali su, pa su išli do drugih štandova da kupuju”.

Mreža jačanja gazdinstva Avalskih sela

Na Avali su se tokom vikenda nalazili i prodajni štandovi sa organskim proizvodima sa podavalskih sela. Bilo je sireva, vina, sokova, ali i slatkiša, dekupaža, i drugih stvari koje stvaraju meštani ovog dela Avale. 

“Ovde se nalazi sve što je proizvedeno organsko. Naš posao jeste da napravimo mrežu i da jačamo ta mala gazdinstva koji imaju male proizvode, da pomognemo da povećaju sve to, ali i da zadrže kvalitet. Nisu to veliki proizvodi, već porodična gazdinstva koja prave za sebe, gde dođu babe, dede, deca i učestvuju u svemu tome. To su proizvodi vrhunskog kvaliteta iz Srbije, iako nemaju pečat, mi njima verujemo, jer prvo prave za svoju porodicu, a onda za ostale”, ističe Joksimovićeva.

PROČITAJ I  Samo vlast odlučuje šta javnost ima pravo da zna?

Do svega ovoga ne bi došlo da nije bilo ORCE jer ih je sprečila epidemija koronavirusa, i kako kažu, pretpostavili su da će tek sledeće godine skupiti energiju i snagu da rade. 

“Kako smo konkurisali i dobili projekat, ORCA nam je maksimalno izašla u susret. Dali su nam savetodavnu i logističku pomoć. Stalno smo na vezi sa njima i samim tim su i druge organizacije nama pomogle, iako nemamo direktan kontakt sa njima, a dokaz toga je da ste vi danas ovde sa nama”, kaže Joksimovićeva. 

Više o samom radu ove inicijative, ali i o domaćinstvima koja postoje u ovom kraju, kao i o proizvodima koji nastaju organskom prozivodnjom, možete pogledati na zvaničnom sajtu udruženja “Avala info”.