Skip to content

Nastavlja se borba za zelenu Zvezdaru

Inicijativa „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ nastavlja sa borbom za očuvanje ovog dela Beograda. Pored akcija građana i pravnih načina borbe, u susret novogodišnjim praznicima odlučili su se da na svoje zahteve ukažu i drugačije, okupljanjem u lokalnom parkiću. Upravo taj parkić uspeli su da sačuvaju od uklanjanja, iako je to predviđeno novim Planom detaljne regulacije kojim bi se smanjile zelene površine u ovom delu Beograda.

„Za praznike smo planirali da se okupimo i na neki način proslavimo jednu malu pobedu, a to je ovaj prelepi park, koji smo uspeli da sačuvamo. Želimo da 1. januara ovo mesto simbolično otvorimo za naše druženje, okupljanje za decu i odrasle. Ujedno ćemo napraviti planove i dogovore za naše buduće aktivnosti kako bismo došli do cilja koji nas je okupio“, kaže Milica Piletić iz inicijative „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“.

A okupili su se kako bi odbacili novi Plan detaljne regulacije, koji zahvata ovaj deo grada, od ulice Dimitrija Tucovića do Marije Bursać, i proširenje Čingrijine ulice. Zbog novog plana poseklo bi se dosta zelenila i iselili građani koji žive na tom potezu, jer je planirano i rušenje nekih kuća. Pored toga, pojavio se još jedan problem. 

„Spremili smo novi dopis, koji se odnosi na postojanje NATO bombe u Prijedorskoj ulici, obuhvaćenoj Planom detaljne regulacije. Treba da vidimo kako da se rešimo bombe i da li to direktno ugrožava stanare u slučaju realizacije Plana detaljne regulacije. Dopis smo poslali Skupštini grada Beograda i svim odbornicima Opštine Zvezdara“, kaže Pavle Živković iz ove inicijative. 

Taj susret sa predstavnicima Opštine Zvezdara nije se završio kako su očekivali.

„Na sednici smo doživeli veliku neprijatnost. Ljudi su nama, građanima, blokirali ulaz da ne prisustvujemo sednici i ne vidimo šta će se desiti sa našim zahtevom. Posle te neprijatnosti otišli smo i na sastanak sa predsednikom Opštine, koji nam je rekao da će naš zahtev proslediti svim nadležnim službama zaduženim za bezbednost građana, odnosno sektoru za vanredne situacije“, dodaje Živković.

PROČITAJ I  Više od 100 divljih deponija u sokobanjskim selima

Posle završene dve javne rasprave, na kojima su se razmatrali njihovi zahtevi za odbacivanje Plana detaljne regulacije, iz inicijative „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ ističu da još nemaju odgovor komisije kako bi znali koje su njihove primedbe prihvaćene, a koje odbijene. 

„Nastavljamo da održavamo koheziju ove grupe građana, tako da će sve naše aktivnosti biti usmerene ka očuvanju ovog dela Zvezdare kao naselja prepunog zelenila koje zaslužuje da ostane ovakvo“, poručuje Milica Piletić.