Skip to content

Nakon izložbe „Pešaci“ čekaju rezultate referenduma

Inicijativa „Pešaci nisu maratonci“ je u centru Beograda, u parku Vojvode Vuka, nedavno otvorila izložbu fotografija kojom ukazuje na probleme nastale u tom delu grada širenjem pešačke zone. Izložba pod nazivom „KAKO STE, Beograđani?“ razglednicama iz centra grada u fokus stavlja sve probleme i izazove sa kojima se građani prestonice suočavaju u svakodnevnom životu, usled neplanskog širenja pešačke zone.

„Prikupili smo i odabrali oko trideset fotografija građana koji su fotografisali ono što su smatrali sumanutim i neprihvatljivim, od toga kako turisti vuku svoje torbe 300-400 metara po ruševini, hitne pomoći koja ne može da prođe, do starijih sugrađana koji preskaču rupe“, navodi jedan od „pešaka“ Đorđe Miketić.

Iz inicijative kažu da su im reakcije na izložbu jasan znak da komšije od njih očekuju da nastave sa borbom i budu još aktivniji.

„Zadovoljni smo zainteresovanom javnošću, ne samo za izložbu nego i za čitavu inicijativu, jer su se ljudi konačno osvestili da ovo što se radi u centru grada prevazilazi kako zdrav razum, tako i zakonske regulative, koje su promenjene, a ni tako se ne poštuju“, ističe Miketić.

Izložba je samo jedan od načina kojim se ova inicijativa već dve i po godine bori protiv planova gradske vlasti da najuži centar grada pretvori u pešačku zonu, što bi, kako navode, oborilo cene nekretnina, zagušilo jedinu postojeću garažu na Obilićevom vencu, „proteralo“ kancelarije iz centra, degradiralo trgovinu i ugostiteljstvo, i zbog čega bi meštani ovog kraja bili „odsečeni“ od ostatka grada.

„Pešaci“ su do sada organizovali brojne tribine i diskusije, i njihovu peticiju potpisalo je nekoliko hiljada građana.

„U narednim danima očekujemo izjašnjavanje javnosti, odnosno rezultate referenduma koji smo zatražili da pokrene Opština Stari Grad, pa da vidimo kakav je stav svih građana ovog kraja o zatvaranju ulica, ukidanju trola, nasumičnom i protivzakonitom popločavanju“, kaže Miketić.

PROČITAJ I  Marko Panajotović, Reflektor teatar, Beograd: Navikli smo na poteškoće, ali ne odustajemo

Dosadašnja pobeda „Pešaka” jeste to što neće biti daljeg zatvaranja postojećeg kolovoza u četvrti Varoš-kapija. Prema obećanjima gradske vlasti, ovaj deo grada neće biti popločan i pretvoren u pešačku zonu, a visoko drveće neće biti posečeno.

„Iako se do sada toliko puta menjao plan, nacrt, čitava ideja i dogovor, nadamo se da će obećanje ispuniti,“ dodaje.

U iščekivanju rezultata, inicijativa „Pešaci nisu maratonci“ kontroliše radove kako bi bili sigurni da nema odstupanja od dogovora sa gradskom vlašću.