Skip to content
Kosjerić u njihovim cipelama

Kosjerić u njihovim cipelama

Kosjerić, mala opština u zapadnoj Srbiji, u poslednjih nekoliko decenija beleži smanjenje broja stanovnika, a po poslednjem popisu, na teritoriji ove opštine stanovalo je četiri hiljade ljudi. Mladi odlaze nakon završene srednje škole, kada veliki deo njih ide u veće gradove na dalje školovanje i rad. Udruženje građana K-Town Group više od dve decenije pokušava da stvori sadržaje i time omogući povratak mladih u rodno mesto.

Poslednji primer animiranja mladih iz Kosjerića jeste radionica fotografije. Učenici osnovne i srednje škole nekoliko meseci su pohađali kurs dokumentarne fotografije. Milenka Matić iz K-Town Groupe kaže da su kroz ovu radionicu pokušali da povežu sve segmente kojima se udruženje bavi.

„Spojili smo lepo i korisno, pa smo mladima ponudili ovu radionicu, na kojoj su bili prilično samostalni u radu. Dobili su teorijske smernice, ali su mogli sami da biraju teme, da kreiraju kako će njihove fotografije izgledati i uspeli smo da spojimo sadržaj koji se pojavljuje u medijima i na društvenim mrežama sa dokumentarnom fotografijom. Mislim da smo uspeli na prilično lep način“, navodi Matić.

Jedan od mentora Vladimir Arsenijević navodi da je zadovoljan pristupom polaznika i dodaje da od njih nije odmah tražio odlične radove, već je pokušao da ih uvede u svet fotografije, naročito dokumentarne, što je i bila tema.

Zbog ograničenih mogućnosti, većina fotografija nastala je pomoću pametnih telefona, ali, ističe Arsenijević, svi polaznici zainteresovali su se za fotografiju i za dokumentovanje svog mesta.

„Nisam očekivao ovako nešto u Kosjeriću, jer je ovo grad u kome omladina većinom izlazi ili se bavi sportom, dok je malo sadržaja koji se tiču umetnosti. Kada sam dobio poziv, bio sam vrlo zainteresovan, uložio sam svoj maksimum, pa davao i dodatne časove. Fokusirali smo se na rad napolju, na terenu, gde smo zajedno fotografisali i hvatali momente“, dodaje.

PROČITAJ I  AKC „Poligon“ iz Kosjerića teži ka samoodrživosti, svi mogu da pomognu putem dobrovoljnih donacija

Nakon završenene radionice, polaznici su na izložbi „Iz mojih cipela“ pokazali svoje radove nastale tokom prethonih meseci.

Devetnaestogodišnji Radovan Prokić kaže da se prijavio jer ima dosta slobodnog vremena, a da se fotografija odlično uklapa u njegova interesovanja.

„Pošto se bavim planinarenjem, često sam u prilici da nešto fotografišem. Da bi fotografija ispala lepša, bolja, kvalitetnija, mora da ima neku priču, što je, donekle, i bila glavna tema ovog kursa“, navodi i dodaje da danas mnogo više zna o fotografiji, kako ona nastaje i šta sve treba da uradi kako bi njom zabeležio neki događaj ili predeo.

Kako priznaje i sâm, polaznik Uroš Đukić pre ovog kursa znao je samo da uključi kameru na svom telefonu, a danas je zahvalan svojoj devojci, koja ga je prijavila na ovu radionicu, jer je naučio nešto korisno.

„Nikada nisam imao ovakvo iskustvo, pa mi znači da pokažem kako sam napredovao od nule i šta sam krenuo da gradim polaskom na ovu radionicu. Moja tema bavi se onim što ostaje iza nas, a pošto volim istorijske stvari – fotografisao sam nešto što je zaboravljeno, ostalo iza ljudi“.

Polaznica Sara Anđelić prijavila se iz zabave, a danas zna dosta o fotografiji, pa ovo iskustvo opisuje kao lepo i korisno.

„Moja tema bila je sreća, a sreća može da bude bilo šta, pa sam se osećala i slobodno u toj temi“, kaže ona.

Vladimir Arsenijević kaže da su se neki polaznici već konsultovali s njim u vezi sa kupovinom profesionalnih foto-aparata, programima za obradu fotografija i laptopova kako bi nastavili da se bave fotografijom i više od hobija.

„Polaznici su nakon izložbe hteli da nose fotografije kući, ali ćemo ih sve zadržati i okačiti u novi dom kulture. Nadam se da ćemo ovu arhivu nadograđivati iz godine u godinu, ili čak iz meseca u mesec“, zaključuje Arsenijević.

PROČITAJ I  Predstava „Razgovori i kružni apsurdi“ premijerno u AKC-u „Poligon“ u Kosjeriću

Foto: MRCN, u videu polaznici radionice fotografije u Kosjeriću i Foto Kosjerić