Skip to content
Kada nije bilo moguće, one su uspele

Kada nije bilo moguće, one su uspele

Sa namerom da se javnosti predstave prve školovane žene u Srbiji i ukaže na značaj aktivnog angažovanja u zajednici, udruženje slikara i slikarki „Kornjača“ organizovalo je izložbu „Muzej žene“ koja je svečano otvorena 8. marta.

Na izložbi su prikazane priče prvih 14 žena koje su se školovale u Srbiji u 18. i 19. veku i svojim angažovanjem bile značajne za razvoj kulture, umetnosti i nauke, a izostavljene su iz udžbenika i redovnih istorijskih zabeležaka. Ideja grupe umetnika iz udruženja „Kornjača“ bila je da slika savremena dela sa temom žena koje su se prve školovale u Srbiji, u vreme kad to nije bilo moguće, i žena koje su se borile za ženska prava kada ona nisu ni postojala.

„Mnogo je važno da ljudi razumeju da svako društvo može da se menja samo aktivnim angažovanjem, a to podrazumeva pre svega solidarnost. Moramo zaista da osećamo potrebu da se solidarišemo sa svima koji trpe zbog nečega u zajednici i da se podjednako angažujemo kao tada u 19. veku“, kaže Violeta Šošić, članica udruženja „Kornjača“.

Ovom izložbom žele da javnost upoznaju sa istorijskim činjenicama, koje nisu dovoljno poznate i da žene koje zaslužuju ogromno poštovanje za svoj rad od pre 200 ili više godina budu prepoznate na pravi način.

„Poruka ženama je da pažljivo pročitaju sva ova imena sa izložbe, da pažljivo pročitaju šta su sve ove žene uradile i da zamisle kako je to bilo teško uraditi u 18. i 19. veku, pa da makar delić te energije mobilišu da pomognu kvalitetu života u zajednici, jer – kad su ženska prava ostvarenija, i celo društvo je demokratičnije, konkretnije i bolje“, dodaje Violeta Šošić.

Izložba je simbolično otvorena 8. marta i biće postavljena do 8. aprila u izložbenom prostoru „Kornjače“ u Carigradskoj ulici u Beogradu. Poruka sa otvaranja izložbe je da 8. mart predstavlja važan datum za čitavo čovečanstvo, i nije samo ženski praznik već praznik demokratije i ljudskih prava, za muškarce i žene podjednako značajan.

PROČITAJ I  Na inicijativu meštana u staroplaninskoj Pakleštici otvoren Seoski dom

Udruženje slikara i slikarki „Kornjača“ osnovano je 2017. godine sa ciljem da afirmiše umetnost i međusobno približi autore i ljubitelje slikarstva. Jedna od osnovnih ideja kojom se rukovode jeste da se treba aktivno zalagati za ono što volimo i u šta verujemo, da se povezujemo sa ljudima koji dele naše vrednosti.