Skip to content

Grupa stanara sa Novog Beograda pretvorila svoje naselje u zelenu oazu

Kako bi oplemenili svoje naselje na Novom Beogradu, grupa stanara organizovala je nedavno, bez obrzira na loše vreme i pojačane vanredne mere zbog pandemije koronavirusa, akciju uređenja svog kraja. Posađene su sadnice ruža, lukovice cveća, ali i sadnice žive ograde crveni berberis. 

Kako kaže jedna od stanarki Milojka Maksić Kozomara učestvovalo je više generacija, a sve je proteklo u najboljem redu. 

“Akciji se pridružilo oko 18 osoba. Prvo smo u februaru kupili i rasprostrli kvalitetnu zemlju i posejali seme trave, a onda smo iskoristili jedan lep dan i povaljali i uravnali tu zemlju. Redovno smo zalivali i krajem marta kupili neophodne sadnice koje će krasiti ovaj kraj”, kaže Maksić Kozomara. 

Da bi uredili svoje naselje, ona kaže da su za donaciju konkurisali preko portala promeni.rs. Ističe da su dobili materijalnu i logističku podršku.

Kako kaže ona, inicijativa “Zelena oaza” je ostvarila svoj cilj, jer je prostor između zgrada, koji je do skoro bio deponija puna đubreta i korova, sada ispunjen zelenilom.

“To nam je značajno jer je to mesto okupljanja nas iz zgrade i komšija i zato što je sve oko nas beton. Bili smo ispirisani da dodamo neki cvet, žbun i tako se družimo. Malo ćemo da okopavamo, zalivamo, kosimo travu i takve stvari, i ti događaji će nas zbližavati”, dodaje ona. 

Kako kaže u ime stanara, nastaviće da rade na oplemenjivanju ovog prostora kako bi svoj kraj dodatno ulepšali i stanarima van njihovog naselja. 

PROČITAJ I  “Pozdrav iz kraja”: za bolje kulturne i umetničke sadržaje van glavnog grada