Skip to content

„Ćao svima“ – drugačije pozorišno iskustvo 28. aprila ponovo pred publikom

Predstava „Ćao svima“ Reflektor teatra iz Beograda, naći će se pred publikom 28. aprila u Dorćol Placu. Akteri ove nadasve neuobičajene predstave poziv upućuju mladima, ali i njihovim roditeljima.

Predstava se bavi fenomenom influensera, zanimanja koje je trenutno jedno od najpopularnijih na svetu. Ipak, prevashodno se preispituje ideja slobode u savremenom svetu.

„Ova predstava je nastala kroz projekat Sloboda koji smo mi radili sa jednom stranom organizacijom koja se zove ArtReach. Počeli smo sa tom temom sloboda i pokušali smo da prokljuvimo šta je za nas zapravo to sloboda. U periodu najvećeg zaključavanja i zaključavanja samih sloboda u stvari smo shvatili da se stvaraju neke nove vrste slobode, koje nam omogućavaju da normalno živimo i da funkcionišemo i onda smo zapravo hteli da vidimo šta je to zapravo život influensera odnosno kakav je to njihov privatni život, a kako se oni to predstavljaju uživo“, kaže jedan od pokretača inicijative, Marko Panajotović.

Ono što ovu predstavu pre svega čini neuobičajenom je samo njeno izvođenje. Ona se odvija se u dve ravni: u virtuelnom i stvarnom prostoru, kreirajići utisak „proširene teatarske realnosti“. Upotrebom novih medija, mobilnih telefona i interneta, predstava zapravo traje čitav dan. Prvi deo predstave izvodi se komunicirajući preko telefona i interneta. Drugi je uživo, tačnije u prostoru u kome se i izvodi. Premijera je bila prošle godine u septembru, a igrala se i ove godine.

„Nismo mogli na početku da pretpostavimo kakva će biti reakcija publike iz razloga što se odvija delom digitalnim sredstvima, a delom se odigrava uživo. To je prvi put da radimo predstavu koja traje da kažemo ceo dan gde publika dobija različite kontente na različitim medijima odnosno kroz različite digitalne sadržaje. I veoma smo prijatno iznenađeni što je publika zapravo sjajno reagovala na sve te različite sadržaje koji su dobijali. Bilo nam je sjajno kako su reagovali kroz društvene mreže, pošto se predstava delom odigrava i na društvenim mrežama i koliko su upoznati sa svim digitalnim sadržajima koje su im pružili. Na kraju, sve je to upotpunjeno programom uživo koji se odigrava u osam uveče“, objašnjava Panajotović.

PROČITAJ I  „Ćao svima“ - predstava Reflektor teatra o influenserima i (ne)realnom životu na društvenim mrežama

Kroz predstavu se jasno mogu izvući pouke koje se tiču uticaja društvenih mreža, vršnjačkog nasilja, diskriminacije, slobode medija i drugih tema, kažu njeni akteri.

„Ne postoji ciljna grupa, ali da kažem da nama prevashodno ta malo mlađa publika koja je upoznata sa digitalnim sadržajima i sa onlajn svetom malo češće dolazi na predstave. Ali bi bilo jako značajno da dođu i roditelji tih istih ljudi kako bi se i oni malo upoznali sa tim onlajn sadržajem, koji je sve prisutniji uopšte u radu i u društvu“, ističe Panajotović.

Akteri ističu da su svi delovi predstave interaktivni, a da publika ima priliku da glasa, postavlja pitanja i šalje poruke likovima predstave. Zato se, napominju, prilikom online kupovine ulaznica za predstavu od publike se očekuje da produkciji ostavi svoju e-mail adresu.
Celodnevna predstava „Ćao svima“ na kojoj je šest meseci radilo tridesetak ljudi, počinje u četvrtak 28. aprila u osam ujutru, dok se program uživo igra u 20 sati.