Skip to content

AMIK plesom ukazuje na ekološke probleme u Beogradu, a u performanse uključuju i publiku

Reke koje se ne vide od splavova, nedostatak zelenih površina, uništavanje biodiverziteta i zagađenje vode problemi su na koje je Asocijacija modernih igrača i koreografa (AMIK) iz Beograda, plesnim performansima, ukazivala sugrađanima. Najavljuju da će nastaviti da na zanimljiv način na ukazuju važnost zaštite životne sredine.

U protekloj godini AMIK je imao akciju u sklopu inicijative „Da li razumeš ili treba da ti otplešem“ na Savskom keju, gde su održali pet plesnih performansa. Kako bi građani bolje razumeli šta su hteli da pokažu, organizovali su i info pult sa neophodnim pratećim materijalom.

„Hteli smo da skrenemo pažnju građanima na ekološke probleme koje nas okružuju i mogu da kažem da smo vrlo uspešni izveli tu akciju, zadovoljni smo i odzivom građanama i njihovom podrškom na društvenim mrežama, ali i na performansima jer su stvarno bili u velikom broju i došli da nas podrže“, kaže Marina Maksimović iz AMIK-a.

Što se tiče samih performansa, odziv publike je bio odličan, a prema rečima Maksimovićeve, nisu samo posmatrali, već su i učestvovali.

„Apsolutno su publika i građani reagovali na to što smo želeli da kažemo, čak smo, pošto smo imali poseban pult koji je info pult, oni su dolazili i davali nam svoje predloge i mi smo ih usvajali i na nekom narednom performansu koristili to što su oni rekli, tako da nam je to, da kažem i olakšalo, ali i značilo da se toliko publika uključila u ovo i da je ustvari prihvate“, ističe ona.

Sa aktivnostima su nastavili i kada se inicijativa završila. Naime, Asocijacija modernih umetnika i koreografa je ideju iskoristila i zajedno sa opštinom Vračar u Čuburskom parku je održan plesni performans.

„Plan nam je da i na ostalim opštinama sprovedemo istu inicijativu. Trenutno radimo na promociji festivala koji smo imali smo imali u martu. U pitanju je AMIK festival koji se 17 godina održava tradicionalno. Imali smo celodnevni program, od ranih jutarnjih sati pa do uveče. U pitanju je bio dečiji festival gde oni promovišu svoje talente, bilo je i juniora i seniora“, kaže Maksimovićeva.

PROČITAJ I  Od prodaje karata za standup Srđana Dinčića prikupljeno 160.000 dinara za izgradnju „Humanka“

Uz ovaj festival imaju i akciju humanitarnog karaktera „Deca deci“ gde prikupljaju paketiće za decu iz prihvatilišta i domova i nose ih nakon festivala u prihvatilišta na teritoriji Beograda.

„Sada smo zbog cele situacije sa kovidom malo ranije odradili –  pre novogodišnje praznike, ali smo samo zahvalni svim građanima koji su učestvovali u akciji i podržali nas i koji nas podržavaju već godina u tome“, dodaje ona.

Podrška koju su dobili od strane projekta “Tvoje mesto u Srbiji” im mnogo znači, pogotovu, kako kažu, zbog poboljšanja same organizacije, ali i za kontakte koje su ostvarili tokom trajanja inicijative. Nadaju se da će se iz svega toga roditi neka buduća saradnja na sličnim projektima.