Skip to content

Aerozagađenje – aktuelna tema u Valjevu i tokom toplih dana

Valjevo je tokom zime bilo jedan od gradova sa najvećim aerozagađenjem. Inicijativa „Da Valjevo prodiše“ još tada je predložila mere za smanjenje stepena zagađenja, a to nastavlja i sada, kada se o zagađenju više ni ne govori. Kako kaže Andrija Petrović iz ove grupe građana, učinjen je veliki pomak u razmišljanju ljudi koji vode grad.

„Od izjave gradonačelnika da u Valjevu ništa nije strašno, da to nije ni Hirošima ni Nagasaki, došli smo do toga da je osnovao radnu grupu za rešavanje aerozagađenja. Ta radna grupa prepisala je našu ideju da valjevski privrednici ozelenjavaju grad. Tako nešto trenutno rade Milano, Pariz i još neki evropski gradovi“, kaže Petrović i dodaje da je gradonačelnik privrednicima ponudio neke javne površine za ozelenjavanje.

Predstavnici inicijative „Da Valjevo prodiše“ podstakli su sugrađane, druge organizacije i privrednike da se i sami uključe.

„Rotari klub je u krugu bolnice zasadio 40 stabala kanadskog javora, Kompanija Bosis 37 u parkovima i školama, valjevski lanac prodavnica Europrom 70 stabala platana u dvorištu druge osnovne škole. Za manje od mesec dana posađeno je skoro 200 stabala u gradu, što je svakako veliki pomak. Ovog meseca je i godišnjica moje firme, pa ćemo i mi zasaditi 25 stabala“, rekao je Andrija Petrović.

Jedna od većih pobeda inicijative „Da Valjevo prodiše“ jeste i prelazak gradske bolnice na daljinski sistem grejanja. Bolnica se ranije grajala na ugalj i bila jedna od najvećih zagađivača vazduha u gradu.

„Planiramo da tokom leta, dok se o grejanju ne priča mnogo, okupimo organizacije, privrednike i lokalnu samoupravu da im neko iz struke održi predavanje o aerozagađenju. Želimo da ponudimo određena rešenja, da razgovaramo sa ljudima koji od toga neće praviti medijski spektakl, već mogu da urade nešto konkretno. Ima dosta zainteresovanih koji su u mogućnosti da pomognu, što zbog položaja na kome rade, što zbog finansijske situcije“, zaključuje Petrović.

PROČITAJ I  Valjevci detaljnom analizom budžeta istražuju “Kako se troši zeleni dinar”