Skip to content

Međunarodni dan demokratije: Šta tu uopšte slaviti?

Međunarodni dan demokratije u Srbiji dočekujemo sumorno, gotovo pesimistično, složili su se učesnici konferencije “Podrivanje demokratije: procesi i institucije u Srbiji 2010-2020”, koju je danas organizovala organizacija CRTA.

“Nemamo razlog da danas slavimo demokratiju, jer nam se čini da od demokratije imamo samo formalne obrise zbog kojih ne možemo da kažemo da je Srbija danas demokratsko društvo”, poručila je Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, što je ujedno i zaključak istraživanja „Podrivanje demokratije“, koju je sprovela ova organizacija.

Sa ovim je saglasan i Dušan Spasojević, profesor Fakulteta političkih nauka i urednik publikacije, koji je rekao da Srbija danas ne ispunjava minimum uslova da bi bila proglašena demokratskim društvom.

“Imamo izbore, imamo pluralizam, imamo medijsku sferu koja je u nekoj meri pluralistična, ali u suštini, u poslednjih nekoliko godina, taj disbalans moći koji postoji na partijskoj sceni pre svega, preslikava se i na sve druge sfere i zato Srbiju danas ne možemo označiti terminom demokratsko društvo“.

Izgubljeni su mehanizmi političke odgovornosti, kako kaže Spasojević, a ljudi koji vode ovo društvo nisu odgovorni ni građanima, ni svojim biračima, a ni članovima svoje stranke.

Pročitajte više na linku.

Fotografija: CRTA

Autorka: Miljana Miletić

PROČITAJ I  Publikacija: Novinari na optuženičkoj klupi: SLAPP tužbe kao uvod u iscrpljivanje