Skip to content

Zookutak prikuplja sredstva za zbrinute životinje  

Nedavno okončano vanredno stanje nije teško palo samo ljudima. U velikom problemu našle su se i životinje, naročito one koje žive u različitim prihvatilištima, kakvo je Zookutak u Kamenici pored Niša. Zbog pandemije koronavirusa, i Zookutak je uveo restritktivne mere i zatvorio svoja vrata kako za posetioce, tako i za volontere, iz bezbednosnih razloga.

U Zookutku sam na početku ostao samo ja, a kasnije sam uključio još dva volontera, jer je još bilo snega, bilo je loše vreme, i samim tim teško za održavanje životinja. Zbog toga smo morali da se aktiviramo, da nas uvek bude dvoje u Zookutku“, priča Dušan Stojanović, osnivač Zooplaneta, društva koje vodi Zookutak.

Marko Bošković, koji već osam godina volontira u Zookutku, bio je i sada sve vreme sa životinjama. Kaže da im je u vanrednom stanju najteže pao manjak volontera, jer se radilo po ceo dan. Rad dosta otežavaju i pojačane higijenske mere, ali i nestanak vode koji ih je zadesio nekoliko puta tokom vanrednog stanja.

Za razliku od mojih vršnjaka, koji su sedeli u stanovima i kućama po ceo dan, ja sam bio ovde, provodio sam vreme sa životinjama i svaki dan bio mi je potpuno ispunjen. To mi je pomoglo da ne razmišljam o vanrednom stanju i što ne mogu da se krećem“, priča Bošković.

Kako se smanjivao broj posetilaca, a naročito kada su posete obustavljene, manje je bilo i donacija.

Apelovao sam na naše sugrađane preko medija da nam pomognu oko obezbeđivanja hrane, prostirki i preventivne zaštite za životinje, kao i za održavanje prostora. U roku od nedelju dana javilo se mnogo ljudi – onih koji dolaze u Zookutak, ali i onih iz cele Srbije, tako da smo uspeli da pokrijemo nastala dugovanja i da nabavimo sve potrebne resurse do početka maja“, priča Stojanović.

Tada su preko platforme donacije.rs pokrenuli kampanju za prikupljanje novca kako bi obezbedili sve što im treba za rad, ali i preventivnu zaštitu za životinje.

Svake godine maja i juna radimo preventivnu zaštitu životinja, kontrolu krvi, vakcinaciju, čišćenje unutrašnjih i spoljašnjih parazita, dezinfekciju i dezinsekciju samog prostora, održavanje kopita i papaka za kopitare i papkare koje imamo, pa su nam u ovo vreme najveći troškovi. Oko ishrane nam i dalje pomažu piljari koji stalno donose voće i povrće za sve naše životinje. Životinjama trenutno najviše fali druženje i malo veća pažnja od volontera. Nedostaju im posetioci, to se vidi kada se prođe pored ovih kaveza: životinje traže da budu mažene, pa koristimo svako slobodno vreme da im se posvetimo“, kaže Stojanović.

U Zookutku trenutno su 132 životinje, a sa lepim vremenom krenulo je zbrinjavanje životinja i pomoć građanima kad se pojave zmije, zbog kojih su ove godine intervenisali četiri puta. Bilo je desetak intervencija zbrinjavanja povređenih životinja, uglavnom su to bile ptice, a bilo je mladunaca koji su zalutali, pa je tako Zookutak dobio najmlađeg stanovnika – divlje prase pronađeno u selu Cerje.

Javila nam se osoba koja ga je pronašla, i zaključila da su verovatno psi proganjali divlju svinju sa prasićima. Ona je prošla kroz vikend-naselje u blizini Cerja, a ovo prasence je zalutalo i pronašli su ga u žbunu. Čovek nije znao kako da ga prihrani, našao je naš telefon i mi smo odmah otišli po njega. Nakon detaljnog pregleda ustanovili smo da prase nema više od 24 sata. Mi smo ga prvo ugrejali jer je bilo promrzlo, zatim smo ga nahranili i sada uživa kod nas, priviklo se i na volontere i prati nas u stopu“, priča Stojanović i dodaje da su kontaktirali sa Lovačkim udruženjem Niš, koje gazduje tom divljači, i dogovor je da se prase, nakon osamostaljenja, prebaci u njihov centar za reprodukciju i vraćanje mladunaca u prirodno stanište.

PROČITAJ I  U “Zoo planetu” otvoren stacionarni prostor za smeštaj zbrinutih životinja

Iz Zookutka poručuju da su im, tokom vanrednog stanja, od svega najviše falila deca. Nadaju se da će, ukidanjem mera prevencije, polako krenuti otvaranje prostora za posetioce, na radost svih koji bi da odu tamo, a i na radost životinja.

Jedva čekamo da se sve ovo završi i da funkcionišemo kao i ranije. U početku ćemo verovatno morati da ograničimo broj posetilaca zbog bezbednosti naših volontera i životinja, ali i građana koji dolaze. Krenućemo i sa terenskim jahanjem, školom jahanja i jedva čekamo da svi zajedno uživamo u proleću i letu koje nam dolazi“, poručuje ljubiteljima životinja Dušan Stojanović.