Skip to content
Život u Rakiti – dve godine vanrednog stanja

Život u Rakiti – dve godine vanrednog stanja

Meštani Rakite u Opštini Babušnica dve godine bore se protiv izgradnje mini-hidroelektrane na reci. Iako je Ministarstvo za zaštitu životne sredine naložilo da se postavljene cevi izvade iz Rakitske reke i korito vrati u prvobitno stanje, radovi na izgradnji mini-hidroelektrane se nastavljaju.

Kako i sami stanovnici Rakite kažu, dve godine žive u vanrednom stanju jer su se spontano okupili kako bi odbranili reku, ali i svoje privatne posede, koje su zaposele mašine i cevi. Poslednjih nekoliko nedelja Rakićani svakodnevno pokušavaju da mirno spreče dalju izgradnju štiteći odluku Ministarstva i zakone Republike Srbije.

Danijel Dimitrov doselio se pre desetak godina iz Beograda u rodno selo svog oca. Kaže da je do pre dve godine bilo lepo živeti u Rakiti, a da im od tada najveće probleme pravi privatno obezbeđenje, koje je unajmio investitor. Kako navodi, ono otežava meštanima život jer nemaju slobodu kretanja, a incidenti sa radnicima obezbeđenja česta su pojava.

„Do pre dve godine život je bio mnogo lepši, kvalitetniji. Nisi morao da razmišljaš da će te na putu od prodavnice do Zvonca neko iz obezbeđenja presresti, napasti. Više nego evidentno je da su investitor i obezbeđenje građani prvog reda, a mi drugog“, navodi Dimitrov.

Njegov komšija Desimir Stojanov nada se da će radovi ipak stati i da će krenuti da se poštuje odluka resornog ministarstva, koje se poziva na zakon. Prvobitnu dozvolu da se gradi, Ministarstvo za zaštitu životne sredine promenilo je još početkom godine, dok Ministarstvo građevine još uvek ne povlači svoju odluku. Stojanov kaže da će radovi uskoro doći do njihovih imanja, a oni su nemoćni da zaustave i odbrane reku i privatne posede.

„Neko je nekog tu namagarčio, a mi smo žrtve“, kaže on.

PROČITAJ I  Vučemo institucije za rukave da zaštite reku i prirodu

Danilo Stojanov opisuje život u Rakiti kao težak. Još teže, kaže, padaju im izveštaji medija i televizija sa nacionalnom frekvencijom koji su krenuli u, kako je opisao, hajku protiv ovog sela. Danilo Stojanov tvrdi da oni koji objavljuju negativno o Rakiti – nikada nisu ušli u selo. Za čitavu situaciju on krivi državu.

„Imam osećaj da se čitava država po vertikali, odozgo nadole, upregla protiv nas, građana sela Rakite“.

Ugroženo je čitavo selo, tvrde meštani, jer su radovi izazvali i klizišta, kao i moguća oduzimanja imanja jer je investitor stavio hipoteku na parcele koje su u vlasništvu meštana bez pitanja i dozvole.

„Moji su preci za vreme Turaka sačuvali tu imovinu, a neko u 21. veku dolazi i otima mi. Pomalo me je stid što živim u ovakvoj državi“, kaže on.

Naši sagovornici navode da osim ovoga, gradilište onemogućava pristup štalama gde drže stoku, pošto su uglavnom stočarsko selo. Kažu da nemaju pravo na prolaz, nemaju pravo na život.

Danijel Dimitrov kaže da ne može da uđe u svoje imanje sa druge strane reke jer su cevi postavljene upravo tu. Dodaje da su cevi i na drugim mestima, put je uništen, pa je nemoguće doći i prići velikom delu poseda pored reke.

Meštani Rakite i dalje se nadaju da će institucije shvatiti kakve probleme imaju jer će, kažu, u suprotnom biti samo još gore.