Skip to content

Sanacija igrališta u okolini zgrada u Majdanpeku

Zbog bezbednosti dece koja se igraju na igralištima okolnih zgrada, stanari ovih zgrada u Majdanpeku pokrenuli su inicijativu “Pokrenimo se za igralište”, u okviru koje će igrališta biti sređena.

Kako kaže jedan od člana ove inicijative Radomir Trajković do ideje je došlo nakon razgovora sa roditeljima i pregledom stanja na igralištima.

Prostor kome je namenjena uloga igrališta godinama su uređivali sami pravljenjem golova, koševa, mreže za odbojku.

“Uređenjem ovog igrališta dobićemo uređen prostor gde će deca, roditelji, bake Ideke iz solitera, zgrada, a i šire, moći da koriste kad izvode decu iunuke. Želimo da dobijemo siguran prostor u kome će naša deca odrastati i razvijati se u velike ljude”, kaže Trajković. 

Trenutno rade na pronalaženju ponuda za opremu potrebnu za igralište kao i kupovinu iste. 

“Sanirali smo deo napuklog betona na samom igralištu, započeli farbanje, međutim, potrebno je oprati teren pre farbanja. Prebacili smo drvenu građu koju je potrebno obraditi za dalji rad”, kaže on.

U narednom periodu ih očekuje postavljanje kućica i peskarnika i klupica sa stolom za decu, postavljanje tramboline, mini koševa kao i pravljenje nadstrešnice sa stolom i klupama za pratioce dece (roditelji, bake deke).

Inicijativa je namenjena za najmlađe od 3-5 godina, ali kako kažu, kako se vremenom bude razvijala, praviće i sadržaje i za one starije. 

“Za tu inicijativu smo se odlučili jer nigde u gradu nema adaptiram prostor za najmlađe. Iako ruinirana igrališta u samom gradu postoje ona su za decu od 5 godina pa na više”, ističe on.

Kako navodi Trajković, imali su i druge akcije. 

“Bavili smo se uređenjem skijališta Rajkovo, kao ljubitelji skijanja i kao tim za delovanje u nesrećama Crvenog Krsta Majdanpek u ekstremno zimskim uslovima pomagali smo stanovništvu koje je bilo zahvaćeno nepogodom. Smatramo da je važno da se građani organizuju i unaprede kulturu življenja u svom gradu, a u našem slučaju naš primer može poslužiti i institucijama kao inspiracija”, dodaje Trajković.

PROČITAJ I  Studija slučaja: Uspešni aktivistički pristupi inicijativa za odbranu javnog interesa u lokalnim zajednicama

Kao volonteri za angažovanje dobili su dva puta „Septembarsku nagradu ili pohvalu“, priznanje koje Opština Majdanpek dodeljuje svakog 12. septembra na dan Opštine.

Podrška koju su dobili od građana je veoma važna, ne samo za njih, već i kao primer ostalima da ako se aktiviraju, mogu urediti prostore u kojima provode slobodno vreme da im bude prijatno i lepo. Jasan cilj i želja da se uredi prostor ih je ujedinila, kao i  potreba da se unapredi deo igrališta koji su od malena sami uređivali.