Skip to content

Nova platforma i nove epizode podkasta Future generations podkasta iz Beograda

Nova platforma Future Generations o održivom životu u gradu sadrži edukativne informacije, praktične savete o održivom životu i sve epizode Future Generatios podkasta. U prethodnom periodu radili su na dve nove epizode podkasta „Zagađenje bukom“ i „Oda biciklu“. Sem toga, posvetili su se širenju mreže pratilaca na društvenim mrežama, ali i razvijanju mreže slušalaca podkasta. 

U proteklom periodu izašle su dve nove podkast epizode, Zagađenje bukom i Oda biciklu. U epizodi „Zagađenje bukom“ priča se o gradskoj buci. 

Istražujemo šta je zagađenje bukom, koje jačine zvukova i frekvencije smetaju ljudima i kako buka utiče na zdravlje ljudi i životnu sredinu, Predstavljamo iskustvo građana Cetinjske ulice, nekadašnje mirne ulice u centru Beograda koja je preko noći postala centar noćnog života. U epizodu učestvuju Branko Žujković, muzikolog i član organizcije Kulturni element, Srđan Atanasovski, viši naučni saranik Muzikološkog instituta SANU i Biljana Metlaš, predsednica udruženja sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu“, dodaje jedna od osnivača Future generations podkasta Milena Banić.

U epizodi „Oda biciklu“ pričamo o održivoj mobilnosti i biciklu kao održivom načinu transporta u gradskim sredinama. 

U epizodi se govori na koji način je moguće izbeći duga čekanja u saobraćajnom kolapsu, unaprediti saobraćaj u Beogradu i razviti veći stepen biciklističke kulture. Predstavljamo primere dobre prakse poput Amsterdama, Kopenhagena, Stokholma i Beča. U ovoj epizodi učestvuju Zoran Bukvić, predsednik udruženja Ulice za bicikliste i Nikola Petković, aktivan član udruženja Ulice za bicikliste“, ističe Banićeva. 

Banićeva dodaje da im je projekat Tvoje mesto u Srbiji mnogo značio jer smo dobili priliku da razviju ideju akceleratora za stvaranje proaktivnih građana za održivo društvo.

Želimo da postavimo njegove osnove kroz stvaranje online platforme sa različitim sadržajima o održivom životu u gradovima. Istovremeno smo radili i na jačanju kapaciteta naše organizacije“, dodaje Banićeva. 

PROČITAJ I  Podkastom do bolje informisanosti građana o ekologiji i održivom razvoju

U narednom periodu planiraju da dalje razvijaju onlajn platformu i da je unaprede novim sadržajima o različitim temama održivog života u gradu, kao i da nastave sa produkcijom novih epizoda podkasta.