Skip to content

Kompostiranjem organskog otpada do prirodnog đubriva za poljoprivrednike u Babušnici

Deset poljoprivrednih proizvođača u opštini Babušnica sada ima svoje kompostore u kojima odlaže organski otpad, koji će se kroz par meseci pretvoriti u prirodno đubrivo. Kompostere im je doniralo udruženje „Kuća za nas“, u okviru inicijative „Kompostriraj – profitiraj“. Njihov cilj je da u narednom periodu otpad ovako recikliraju i ostala domaćinstva uz podršku lokalne samouprave. 

Iako Opštinu Babušnica čine 52 sela, otpad se odnosi samo iz gradske sredine. Udruženje „Kuća za nas“ našlo je način kako da se problem odlaganja otpada u selima reši, a da gazdinstva od toga imaju i dodatnu korist. 

„Stanovnici se snalaze kako ko zna i ume, stvaraju se deponije, otpad se baca u reku i mi smo uvideli da je bar pola od tog otpada moguće preraditi i kompostirati. Ako kompostiramo od njega ćemo dobiti kompost, jednu korisnu materiju koju ćemo vratiti biljkama i na taj način ćemo uštedeti finansijski, jer nećemo kupovati veštačka đubriva“, kaže pokretačica inicijative Miljana Rančić. 

Svaki stanovnik u proseku dnevno proizvede kilogram đubreta, od čega se 50% može kompostirati, kažu u udruženju. Njihova ideja je bila da poljoprivrednici shvate da ono što je za njih đubre vrlo lako može da bude nešto vrlo korisno. 

„Prikuplja se sav biorazgradivi otpad, iz plastenika, otpad iz bašti i otpad iz kuhinje – ljuspe od jaja, talog od kafe, kao i pokošena trava, lišće i sve se to slaže u komposter. Posle 6-9 meseci iz kompostera se dobija đubrivo ili kompost“, ističe. 

Kompost je jedno od najkvalitetnijih đubriva, kaže Rančićeva. Nijedno veštačko ne može da ga zameni, a kompost nikad ne može da se stavi puno, pa tako ne može ni da naškodi biljci, kao što je slučaj sa veštačkim đubrivom. 

PROČITAJ I  Miljana Rančić, Kuća za nas, Babušnica: Kompostiraj – profitiraj!

„Mi smo kroz projekat podelili 10 kompostera u 10 domaćinstava gde su i postavljeni. Pre toga je postojala još inicijativa koja je bila malo obimnija. Trenutno postoji još jedno udruženje koje će podeliti još 10 tako da mislim da smo na dobrom putu razvijanja svesti u tom pravcu“, dodaje. 

Iz ovog udruženja kažu da im je pomoć koju su dobili u okviru projekta Tvoje mesto u Srbiji značajna, pogotovo ona savetodavna.

„Ljudi iz organizacije ORCA bili su vrlo saradljivi i za svaku našu nedoumicu su bili tu, u tom momentu. Lepo smo radili projekat i lepo smo se slagali. Mislim da je jako bitno i to što su nam oni u početku bili od velike pomoći za pisanje projekta“, kaže ona.

Poljoprivrednici prošli i obuku za kompostiranje

Pre podele kompostera, ovo udruženje organizovalo je obuke za sve zainteresovane poljoprivrednike iz babušničkog kraja, a delili su i flajere sa uputstvima za kompostiranje.

Za poljoprivrednicu Marinu Pejčić ovo predstavlja važan korak ka podizanju svesti da se otpad ne baca, već da se iskoristi za preradu. 

„Bitna je inicijativa jer time podižemo svest da ne bacamo taj otpad koji može da se iskoristi. Uvek ima nešto iz kuće, od hrane, povrća, voća, kad se stavljaju zimnice, tako da je to bitno i zdravo. Dobro je da podižemo i decu da isto uvide i da se ugledaju na nas, i da i oni tako ne bacaju svuda“, kaže Pejčićeva. 

I domaćinstvo Duška Cvetkovića, koji sadi salatu i luk, dobilo je jedan komposter, koji će im puno značiti.

„Bitno je za nas sve ovde jer se bavimo organskom proizvodnjom. Sve se kompostira i koristi kao đubrivo posle“, dodaje on. 

PROČITAJ I  Miljana Rančić, Kuća za nas, Babušnica: Kompostiraj – profitiraj!

Udruženje je organizovalo i Dan otvorenih vrata za sve one koji su želeli da saznaju kako se kompostira. Iz razgovora sa građanima su uvideli da ovaj način reciklaže prirodnog đubriva nije toliko poznat, da građani u suštini ne znaju o čemu se radi. 

„Slabo su zainteresovani i treba ih motivisati. U vezi s tim smo uputili Opštini Babušnica jednu inicijativu. Napravili smo jedan program kako bi kompostiranje trebalo da izgleda na nivou naše opštine, ali sprovedeno kroz lokalne dokumente, da bi se građani podstakli i motivisali da kompostiraju“, kaže ona. 

Kroz taj dokument opštini su predložili da građanima dele kompostere i sprovode redovnu informativnu kampanju. Na taj način će, podsećaju, umanjiti račune ljudima za komunalne takse i doprineti smanjenju otpada u svojoj opštini.