Skip to content

Inđijativa: “Građani su u nas stekli poverenje i znaju da je promena moguća”

Inđijativci za ovu godinu imaju veliki plan – ozelenjavanje Leja, jednog od malobrojnih neurbanizovanih predela pored inđijskog kanala. To su započeli prošle godine, a sada žele da ovom delu Inđije, omiljenom među meštanima, vrate stari sjaj.

„Prostor pored kanala nekada je bio pošumljen. Šuma je posečena i to je sada bukvalno stepa. Mnogi ga koriste rekreativno, trkači se tu pripremaju za maratone. Ove godine želimo da pošumimo Leje i to nam je glavna stvar na kojoj ćemo raditi“, najavljuje Ljubica Trkulja iz udruženja Inđijativa.

Kako kaže, oni su izdali i priručnik sa detaljnim informacijama o tome koje biljne vrste tu mogu da se sade, na koji način treba da se održavaju i slično. Dve članice Inđijative su masteri pejzažne arhitekture, pa su priručnik izradile u saradnji sa profesorima Univerziteta u Novom Sadu, a u promociji ih je podržala Narodna biblioteka Inđija.

„Prvo pošumljavanje Leja planirano je na proleće, pa će se, u skladu sa periodom sadnje određenih vrsta i izmenjenim klimatskim uslovima, to rasporediti sve do jeseni. U ovoj priči sarađujemo sa opštinom, tražimo savete od njih, naročito od preduzeća za održavanje sadnica nakon pošumljavanja“, kaže Trkulja i dodaje da imaju veliku podršku i građana Inđije, koji su već učestvovali u sadnji, što očekuju i u ovoj godini.

I Mladen Rajić iz Inđijative potvrđuje da će se ubuduće ovo udruženje više baviti ekologijom i mladima, a manje komunalnim pitanjima. Novo je i to što će Inđijativa uskoro imati svoj prostor u Trejd junit centru. 

„Prvih godinu dana boravićemo ovde besplatno, i to će biti mesto okupljanja prvenstveno mladih. Organizovaćemo radionice, predstave, projekcije filmova i slično“, kaže Rajić.

Građani prepoznaju njihov rad, i sami žele da učestvuju, ističu inđijativci. Više nisu ograničeni godinama, pa može da im se pridruži svako ko je voljan da poboljša bilo koji sektor u gradu.

PROČITAJ I  Zeleni zid predao potpise za prvi Durlanski parkić

„I dalje nam najviše javljaju za komunalne probleme, ali ključno je to što su stekli poverenje u nas i znaju da nešto može da se promeni. Znaju da, ukoliko mi nešto objavimo, njihov glas može da se čuje, a njihov problem bude u prvom planu. Ipak, cilj nam je da poboljšamo kulturni sadržaj za mlade, da ponudimo ono što Kulturni centar nema. Kulturnog sadržaja u Inđiji već ima, ali mi želimo da ga proširimo, da ga napravimo prijemčivim za mlade, da u njemu učestvuju, ali i da ga konzumiraju. Želimo da damo veći značaj alternativnom programu“, priča Rajić i dodaje da će im u narednom periodu biti ključna saradnja sa mladima iz Inđije, pre svega sa grupom Omladina.

Omladina je nastala tako što se sakupila grupa srednjoškolaca koji imaju slična interesovanja. Zajedno želimo da pokrenemo mlade i uključimo ih u građanski aktivizam“, priča Isidora Dinić iz ovog udruženja.

Kako kaže, mladima u Inđiji fali lokacija na kojoj će se okupljati, razmenjivati ideje, družiti se. Fali im mesto na kojem će se osećati udobno da iskažu svoje mišljenje, pa će se oni potruditi da im pomognu da se razviju u bolje ljude.