Skip to content

Hor koji okuplja mlade Rome snima spot za pesmu “Osmijeh” koju izvode u svom aranžmanu

Hor “Svi UGLAS! – Cela Srbija peva na romskom”, koji okuplja romsku decu i mlade, ali i sve one koji vole da pevaju i žele da uče o kulturi Roma, u svom aranžmanu obradio je i snimio pesmu “Osmijeh” rok grupe 220. Spot za ovu pesmu trenutno snimaju na više lokacija u Beogradu, a iz hora poručuju da muzika spaja ljude i ima moć da da glas onima koji često nemaju prilike da se čuju. 

Kako bi što više uključili mlade u aktivan rad i učenje o romskoj kulturi i zajednici, udruženje Art Aparat iz Beograda pokrenulo je inicijativu “Svi UGLAS! – Cela Srbija peva na romskom”. Hor, koji uglavnom okuplja mlade ljude, prethodnih meseci vredno je radio, iako je to ponekad bilo izazovno zbog svega što je pandemija donela. Jedna od pokretačica ove inicijative, muzička pedagoškinja Maja Ćurčić, kaže da su zajedno pronalazili najkreativnija moguća rešenja da vežbaju i održavaju probe.

“Okupljamo se napolju. Radili smo na obradi tri pesme, sada smo došli u neku završnicu ovog perioda gde ćemo da snimamo taj završni spot”, kaže ona. 

Spot za pesmu “Osmijeh” Grupe 220, koju će u svojoj obradi otpevati hor, snima se na više lokacija u Beogradu.

“Ono što je interesantno da je to prva autorska rok pesma nastala na prostoru bivše Jugoslavije, i nekako se u periodu kroz zajednčki rad pesma svima pokazala kao možda omiljena”, ističe.

Njihov rad zasniva se na aktivnom uključivanju učesnika u rad sa mladim Romima, ali i učenju o romskoj kulturi i zajednici kako bi kasnije sva znanja počeli da prenose drugima.

“Imaćemo javne događaje i razgovore sa romskim umetnicima. Kroz promotivne i edukativne videe imaćemo priliku da učimo o različim temama koje su vezane za romsku kulturu i zajednicu”, kaže Ćurčićeva.

Kako bi pokrenuli inicijativu konkurisali su preko sajta promeni.rs. Podržani su materijalno, ali i savetodavno. Kako kažu, trenutno imaju mentorsku podršku stručnjaka koji im pomaže razviju komunikacije sa javnošću.

Pored Centara za integraciju mladih i Svratišta, oni sarađuju i sa drugim udruženjima koja se bave zaštitom i prevencijom dece i mladih u riziku. 

“Sarađujemo sa organizacijom GRIG, sarađujemo sa domovima za decu bez roditeljskog staranja i ovo što mi radimo, mi verujemo i nekako osećamo da je tako”, kaže ona. 

Podsetimo, ideju za pokretanje udruženja Art Aparat njegovi osnivači dobili su nakon volontiranja u beogradskom Svratištu i druženja sa romskom decom uključenom u život i rad na ulici. Njihov cilj je da muziku i zvuk stave u funkciju psiho-socijalnog razvoja, ali i prenesu kulturno nasleđe kroz muzičke radionice i zvučne instalacije. Udruženje sa romskom decom i mladima radi od 2013. godine volonterski, a od 2015. u okviru različitih akcija i projekata.