Skip to content
Vučemo institucije za rukave da zaštite reku i prirodu

Vučemo institucije za rukave da zaštite reku i prirodu

Da će biti građena mini-hidroelektrana u Rakiti, meštani ovog sela u Opštini Babušnica saznali su tek kada su počele da rade mašine. Tada kreću problemi za većinu ljudi iz Rakite. Iako je Ministarstvo za zaštitu životne sredine naložilo obustavu radova i vraćanje svega u prvobitno stanje, mašine su i dalje u reci, a radnici rade.

Član Mesne zajednice Rakita, Mile Nikolov, kaže da izvođači ne poštuju rokove, ne poštuju propise i ne poštuju odluke.

„Rok koji je dala građevinska inspekcija da saniraju put ka selu je istekao, potkopali su potporni zid na reci iako je naređeno da sve vrate u prvobitno stanje. Potkopali su i zgradu Rudarskog doma koja je tu od prve polovine dvadesetog veka“, kaže Nikolov.

Valentina Ilijev kaže da već dve godine nemaju mira i da su sav posao zapostavili kako bi došli na gradilište i pokušali da spreče dalju izgradnju.

„Lepo je ovde živeti, ali da nemamo ovaj pritisak. Mi nikada nismo kuću zaključavali, ali otkako su ovi došli – nemamo poverenja, pravo da vam kažem. Bilo je mirno selo, mnogi su dolazili i oduševljeni su prirodrom“, navodi ona.

Njen suprug Dragan Ilijev kaže da se teško živi i da se oseća kao da je Rakita sa nekoliko okolnih sela bez saobraćajne infrastrukture, bez podrške Opštine Babušnica, bez ičega. Zato ga ni ne čudi kada ih neki tabloidi nazivaju divljim plemenom.

„Dom kulture smo sami pravili, škola je u očajnom stanju sa poljskim toaletom. Zvonačku banju su urušili, hotel srušili. Svi smo ovde socijalni slučajevi. Još samo reku da nam uzmu“, dodaje Ilijev.

Toma Cvetković, koji je rođen u Rakiti, tvrdi da bi meštani sprečili izgradnju samo da su ranije saznali. Ipak, on se pita kako se u čitavoj priči o vraćanju mladih u sela uklapa ovakva situacija u Rakiti:

PROČITAJ I  Studija slučaja: Razvoj otpora protiv malih hidroelektrana u Srbiji – od lokalnih akcija do masovnog ekološkog bunta

„Ministar koji poziva da se pospeši stočarstvo, kako može to da izjavi kad nam uzimaju vodu? Ako kupimo ovce, gde ćemo da ih napojimo ako stavi vodu u cev? I šta da radimo, u kamion stoku, pa do Sukova i nazad?!“.

Mile Nikolov navodi da ne sede skrštenih ruku i da se i dalje bore:

„I danas preduzimamo nešto i borimo se. Udruženje građana za očuvanje reka Lužničkog kraja sa još osamnaest organizacija podnelo je zahtev za sprovođenje upravnog izvršenja Ministarstvu za zaštitu životne sredine za vađenje cevi i sad je na potezu ovo Ministarstvo. Problem je što svaku instituciju moramo da vučemo za rukav i da ukazujemo da se radi nešto nepravilno“, zaključuje Nikolov.