Skip to content
Cirkuskom magijom do igrališta dostojnog dece

Cirkuskom magijom do igrališta dostojnog dece

Čerević, naizgled obično selo na padinama Fruške gore i desnoj obali Dunava, krije cirkusku magiju solidarnosti koju stvaraju meštani, uz pomoć „Kreativnog pogona“ iz Novog Sada.

Oko 50 meštana – dece, roditelja, baka i deka, i slučajnih prolaznika, u nedelju, 16. juna, na Svetski dan žongliranja, ofarbalo je igralište Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“, zamenilo stare i oronule delove ljuljaški, klupa, klackalica. Takođe su pokosili travu i, simbolično, posadili drvo.

Žongliranjem, hodanjem po žici i drugim trikovima osnovci su pozivali meštane da im se priključe u solidarnoj akciji uređivanja igrališta. Na ovaj način pokazali su veštine koje su stekli u prethodna tri meseca na cirkuskim radionicama.

Iz „Kreativnog pogona“ kažu da je deci koja nemaju gotovo nikakve vanškolske aktivnosti cirkuska magija bila posebno zanimljiva. Od njih 30, koliko je došlo na prvu radionicu, u školi cirkusa i dalje je njih 28.

„Planiramo da nastavimo da radimo sa decom iz Čerevića i da napravimo jednu autentičnu trupu, koja će moći da putuje i da se predstavlja na raznim mestima. Na taj način pokušaćemo da pomognemo lokalnoj zajednici, jer ćemo prihode od predstava usmeravati na pomoć socijalno ugroženima ili ćemo ulagati u potrebnu infrastrukturu“, navodi Dragan Jajić Vladisavljev iz „Kreativnog pogona“.

Iz ovog udruženja poručuju da je veoma važno i da građani iz velikih sredina misle na manja mesta, te da „treba izaći iz grada i pozabaviti se ruralnim područjem“.

Udruženje „Kreativni pogon“ se kroz savremenu cirkusku umetnost bavi kulturom, inkluzijom i obrazovanjem, i promoviše umetničke, socijalne i pedagoške vrednosti cirkusa. Njihova misija jeste promovisanje savremenog teatra i cirkusa kao umetničke, angažovane forme.

Foto: Udruženje “Kreativni pogon”

PROČITAJ I  Otvoreno igralište za mališane u Majdanpeku