Skip to content

Cirkus kao pozitivan pristup životu

Udruženje „Kreativni pogon“ rešilo je da svoju ljubav prema cirkusu i drugim vrstama udruživanja radi razvoja kulture proširi i van Novog Sada. Trenutno rade na opremanju prostora u Novom Kneževcu, koji su uz pomoć Fondacije „Jelena Šantić“ od te opštine dobili na 10 godina. U njemu će organizovati kulturne sadržaje za decu , jer kažu da to fali maloj sredini kakav je Novi Kneževac. Prostor će koristiti u saradnji sa lokalnim udruženjim „Igralište Cvetislava Tisića“, koje se bavi decom.

Zamislili smo to kao neku kulturnu stanicu. Prostor će biti neformalan, opušten, neće podsećati na instituciju, svi će moći da dolaze, da imaju probe amaterskog pozorišta, kreativnih radionica. Koristićemo ga i mi, koji ćemo sa cirkusom doći u to mesto, okupiti zajednicu i raditi na tome da taj prostor svi osete kao svoj“, priča Jasmina Vladisavljev iz Kreativnog pogona i dodaje da su već počeli da animiraju lokalne preduzetnike i zanatlije da svako dâ svoj doprinos.

Jedna mama četvoro dece, koja je građevinski inženjer, uradila nam je projekat prostora da bismo videli koliko će trebati da se uloži građevinskog materijala. Ona smatra da je upravo ovakav prostor ono što treba i njoj i njenoj deci. Kupićemo i kompjutersku opremu, imaćemo i video-projektor, malu biblioteku i slično“, najavljuje Vladisavljeva.

Prema rečima njenog kolege Dragana Jajića Vladisavljeva, upravo je cirkus inicijalna kapisla za rad na novom prostoru, jer žele da okupe najširu moguću komunu.

Tih 150 kvadrata nije dovoljno za rad unutar prostora, ali ćemo mi raditi i na otvorenom, ili ćemo koristiti školski hol, park, foaje pozorišta, ili sve zajedno. Cilj nam je da kroz taj rad privučemo roditelje, da se naše angažovanje vidi, da podstaknemo zajednicu da se svi uključe u uređivanje ovog objekta. Nas u Kreativnom pogonu ima dosta, i u suštini nam nije teško da okrečimo i pripremimo taj prostor, ali nam je ideja da se ljudi sami angažuju oko toga, da bukvalno uzmu četke u ruke i to urade oni kako bi prostor osetili kao svoj“, poručuje Jajić Vladisavljev.

PROČITAJ I  Europolis: Čeka se generalni urbanistički plan, moguća gradnja Novog Sada na vodi?


Kreativni pogon ni tokom vanrednog stanja nije zapostavio cirkuske aktivnosti, pa je sa svojim polaznicima uglavnom komunicirao putem društvenih mreža.

Podsticali smo ih da se bave cirkusom tako što bi oni snimili to što su radili, slali nam i onda smo mi to stavljali na društvene mreže. Pokušavali smo da ih podsetimo na to koliko je cirkus dobar i koliko je moguće izvesti ga na svakom mestu, pa i u zatvorenom, na primer u stanu. Imamo mnogo lepih snimaka, jedan je čak sa devojčicom koja vozi monocikl u hodniku zgrade. Potpuno je opremljena rukavicama i maskom, i vozi monocikl u tišini. Bilo je raznih lepih pokušaja i radova u tom periodu“, priča ovaj ljubitelj cirkusa i dodaje da ovih dana planiraju susret sa svojim polaznicima, koji će biti ili na otvorenom, ili u sasvim malim grupama u zatvorenom prostoru. Deca susret iščekuju sa nestrpljenjem, nema škole ni drugih aktivnosti, pa cirkus može da nadoknadi dosta toga.

Baviti se cirkusom znači imati dosta pozitivne energije, koja pomaže i u najtežim životnim situacijama, kakva je ova, izazvana pandemijom koronavirusa, iz koje polako izlazimo.

Mi smo odmah ostali bez posla i bili smo na prvoj liniji udara mera, jer naše aktivnosti podrazumevaju kontakt sa ljudima. Ali mi se bavimo i drugim stvarima, pa smo uspeli da preživimo, jer smo opitimisti i uvek se nadamo boljem. Trudili smo se da taj naš optimizam i sposobnost prilagođavanja prenesemo na ljude koje poznajemo, koji nisu samo iz cirkusa nego i iz drugih sfera života, da ih pokrenemo na neko stvaranje ili aktivnost koja će im skrenuti misli sa konkretne situacije“, kaže naš sagovornik.

PROČITAJ I  Organizacija IRIDA, Novi Sad: Ne plašite se da započnete borbu za promene koje smatrate neophodnim