Skip to content

AKC „Poligon“ iz Kosjerića teži ka samoodrživosti, svi mogu da pomognu putem dobrovoljnih donacija

Alternativni kulturni centar „Poligon“ u Kosjeriću polako privodi kraju građevinske radove. Do sada su u ovom centru sređeni toaleti, rasveta, ali i spoljna izolacija. Unutra je postavljena bina, a spoljašnji izgled krasiće murali poznatih umetnika iz ovog kraja. Za dalji razvitak, kako kažu, bitno je da rade na samoodrživosti prostora kako bi mogao da se sam finansira i plaća neophodne račune, te planiraju trajne naloge i fandrejzing. U sklopu centra pokrenuto je i amatersko pozorište, čija se predstava očekuje u maju.

Kako bi alternativni kulturni centar u Kojseriću bio samoodrživ, udruženje „K-town group“ imaće kontinuiranu fandrejzing strategiju uz pomoć koje će se prikupljati sredstva za plaćanje računa, održavanje prostora i ostale troškove.

„Partneri i građani mogu da pomognu i preko dobrivoljnih donacija. Neka ideja je da napravimo neke trajne naloge sa pojedincima, udruženjima, privrednicima koji hoće da pomognu naš program i to je nešto na čemu ćemo raditi u narednom periodu“, kaže Janko Belić iz ovog udruženja.

Iako su imali dosta posla oko sređivanja prostora, iz udruženja kažu da su imali i dosta aktivnosti u prethodnom periodu.

„Imali smo dve ili tri galerijske izložbe, dva koncerta, imali smo dosta radionica za decu, pokrenuli smo amatersko pozorište. Ideja nam je da pokrenemo i podkast, koji će ići jednom mesečno. Uglavnom ćemo intervjuisati sugrađane, naše uspešne sa nekim zanimljivim pričama iz života i to su teme za prvih pet epizoda podkasta“, dodaje on.

Prostor koji su opremili je nezavisan. Moći će da ga koriste svi oni koji budu poštovali pravila koje su definisali za sve učesnike. Belić ističe da je ovakav prostor veoma važan i da je nešto što se, kako kaže, retko sreće u Srbiji.

PROČITAJ I  Ivana Petrović, Okvir života: Seme se mora posaditi da bi dalo ukusne plodove

„Skoro se završio konkurs ‘Iz mojih cipela’ gde smo pozvali građane i udruženja da se uključe u unapređenje života u zajednici, kroz predloge projekta, koje ćemo mi pomoći logistički i iskustveno. Već su se javila neka udruženja i pojedinci, te ćemo u narednom periodu pomoći da te ideje sprovedu u delo“, dodaje on.

Pomoć koju su dobili na projektu „Tvoje mesto u Srbiji“ je veoma značajna, jer sada imaju, kako kažu, ozbiljni temelj za nastavak rada, za osnaživanje kapaciteta. Za Kosjerić je centar, ističu, veliki iskorak napred i nadaju se da će aktivistički duh tek da se probudi i da bude vidljiv u ovom delu Srbije.