Skip to content

Skriveni interesi

Kada država ne može da se uspešno izbori sa korupcijom, građani moraju da zasuču rukave. U Ukrajini su im, primera radi, digitalne tehnologije bile koristan saveznik u antikorupcijskoj borbi.

……………………………..

Online softver „Приховані інтереси“ (Skriveni interesi) je na inicijativu Antikorupcionog centra kreiran da olakša istrage o korupciji od strane novinara i građanskih aktivista. On predstavlja bazu podataka kompanija koje su direktno ili indirektno povezane sa poslanicima Gradskog veća Kijeva i najvišim zvaničnicima u još 12 gradova u Ukrajini, i funkcioniše kao alat identifikacije mogućih sukoba interesa ukrajinskih političara proveravanjem potencijalnih veza odluka političkih lidera u odnosu na listu kompanija ili organizacija koje su na neki način povezane sa njima, ili njihovim bliskim saradnicima i rođacima.

Analizom podataka utvrđeno je da je čak 498 različitih preduzeća bilo na neki povezano sa predsedničkim kandidatima na izborima 2019. godine. Analizirajući potencijalne sukobe interesa svih kandidata za predsednika Ukrajine, eksperti iz organizacije Antikorupcioni centar pronašli su blizu 500 preduzeća i organizacija povezanih s predsedničkim kandidatima i njima bliskim ljudima. Otkriveno je da je čak 101 kompanija, na neki način povezana sa doskorašnjim predsednikom Petrom Porošenkom i njegovom porodicom. Više od polovine otkrivenih kompanija direktno je povezano sa konditorskim korporacijama Roshen, uključujući preduzeća koja se bave prehrambenom industrijom i poljoprivredom, dok nekoliko drugih preduzeća posluje u oblasti medija. Tako je otkriveno da Petar Porošenko poseduje nekoliko većih medija poput Kanala 5, i nekoliko malih lokalnih TV kanala, ali se ne može sa sigurnošću reći koliko su ove informacije uticale na njegov poraz na izborima za predsednika Ukrajine. 

Sličnom strategijom rukovodi se i aktivistička grupa White Collar Hundred (100 belih okovratnika). Grupa je nastala 2014. godine, gotovo u isto vreme kada i Antikorupcioni centar, kako bi sakupili, sastavili i objavili ostatke dokumentacije koja svedoči o korupciji u Ukrajini za vreme vlasti Viktora Janukoviča, nakon što je on početkom godine napustio zemlju. Grupa je nastala okupljanjem volontera na društvenoj mreži Facebook, i tokom pet narednih nedelja sastavljala ostatke dokumentacije koja je ostala iza Janukoviča. Akcija koja je pokrenuta spontano okupila je oko sebe oko 3000 volontera, i zvanično prerasla u organizaciju 2015. godine koja se danas bavi istraživanjem korupcije u Ukrajini. Kao posledica pokrenute akcije veliki broj sastavljenih dokumenata je digitalizovan i objavljen na internet stranici YanukoychLeaks16, kao pandan WikiLeaks-u, što osigurava da prikupljeni podaci neće biti ponovo izgubljeni ili da će neke nove vlasti njima manipulisati. Uspeh ove grupe leži u konstantnom širenju njene mreže volontera koja danas broji oko 6000 članova, ali i značajnom broju istraga koje je Nacionalni biro za borbu protiv korupcije pokrenuo na osnovu informacija do kojih je došla organizacija.

Celo istraživanje možete da pročitate OVDE