Skip to content

Nula rupija

Javno sramoćenje kao način borbe protiv korupcije se u Indiji pokazao efikasnim, a uticao je i na druge zemlje da uvedu takozvani sistem novčanice od nula rupija. Ideju je realizovala indijska organizacija ,,Peti stub’’, a idejni tvorac je profesor fizike sa Univerziteta Merilend u Sjedinjenim Američkim Državama, poreklom iz Indije, koji je, slušajući iskustva svojih sunarodnika o iznuđivačkim zahtevima javnih službenika u Indiji, poželeo da doprinese razvijanju strategije kojom bi se stalo na put sitnoj korupciji u Indiji.

…………………….

Novčanica od nula rupija je kao ideja nastala 2001. godine, realizovana je tek 2007. godine kada je organizacija 5th Pillar (Peti stub) odlučila da je testira u praksi distribuirajući prvu seriju od 25.000 novčanica u vrednosti od nula rupija. Zero rupee note, odnosno novčanica od nula rupija, predstavlja niskobudžetni i tehnološko ne mnogo zavisan aktivistički poduhvat. Ove lažne novčanice izrađene su po uzoru na pravu novčanicu od 50 rupija, ali u mnogo većem formatu nego što je standardna novčanica, i sa štampom koja podseća na pravu novčanicu samo na jednoj strani kako ne bi bile u suprotnosti sa Zakonom o falsifikovanju novca. Umesto uobičajene poruke „Obećavam da ću donosiocu platiti..“ koja se inače nalazi na prednjoj strani standardne novčanice od 50 rupija, novčanica od nula rupija nosi zakletvu „Obećavam da neću ni primiti, ni dati mito“ i poruku „Eliminisati korupciju na svim nivoima“. Na poleđini novčanice od nula rupija nalaze se ispisani ciljevi i kontakt detalji organizacije, u nameri da građani koji budu imali iskustva sa upotrebom novčanice kao čina protesta protiv davanja mita, mogu svoj slučaj prijaviti organizaciji 5th Pillar.  

Od 2007. godine, novčanice su podeljene zvaničnima u preko 600 javnih institucija širom Indije, ali i u blizini mesta poznatih po čestim koruptivnim praksama od strane organa javne vlasti, kao što su železničke stanice i državne bolnice, ali i na fakultetima, u školama, pa čak i u ustanovama predškolskog obrazovanja zahvaljujući širokoj mreži volontera organizacije ,,Peti stub’’.  

Koncept novčanice od nula rupija je postao globalan 2008. godine lansiranjem internet stranice „Zero currency“. Ova interent stranica pruža mogućnost izrade novčanica po uzoru na novčanicu od nula rupija u valutama preko 100 zemalja i u formatu koji se može preuzeti. Na ovaj način se zainteresovanim aktivističkim organizacijama i pojedincima širom sveta pruža prilika da slične akcije sprovedu na domaćem terenu. Poruka organizacije ,,Peti stub’’ je da je novčanica od nula rupija/dinara/evra ili bilo koje druge valute moćno oružje u rukama odgovornog građanina koji odluči da bez straha kaže „ne“ korupciji i upozorenje primaocima mita da pred ovim oružjem ustuknu. Epilog jeste da je samo pokazivanje novčanica od nula rupija onima koji su pokušali da iznude mito, uticalo tako da mnogi zahtevi za njim budu povučeni i da građanima usluge budu pružene ili bez naknade ili uz minimalne naknade propisane zakonom. Uspeh ovih priča, odnosno njihov psihološki momenat, može se dobro opisati izrazom „naming and shaming“.

Kako je novčanica od nula rupija napravila revoluciju u Indiji i uticala globalno na antikorupcijski aktivizam, kakve je još akcije organizovao ,,Peti stub’’ možete pročitati na sledećem LINKU