Skip to content

Zvezdara mora da ostane zelena

Jedna od najzelenijih beogradskih opština uskoro bi mogla da izgubi ovaj epitet, jer se Nacrtom novog plana detaljne regulacije predviđa uklanjanje velikog dela zelene površine. Toj nameri usprotivili su se stanovnici ove opštine, okupljeni kao inicijativa Sačuvajmo zelenu Zvezdaru, koji od rukovodstva grada traže da promeni plan detaljne regulacije.

Prema rečima Pavla Živkovića iz ove inicijative, ugrožen je potez od Čingrijine ulice do OŠ „Marija Bursać“. Komšije iz ovog kraja osetile su se pogođeno, jer bi dosta drveća trebalo da bude posečeno, a njihove kuće ugrožene. Osim toga, smanjuje se i trotoar na ulazima u stambene objekte.

„Oni hoće da naprave put kojim će povezati Čingrijinu ulicu, preko Bulevara kralja Aleksandra, sa Ulicom gospodara Vučića do Auto-komande, da naprave unutrašnji magistralni prsten. Na taj način rasteretiće saobraćaj iz Batutove ulice i sa bulevara i prebaciće ga u Čingrijinu i Ulicu Dimitrija Tucovića“, kaže Živković. „Time bi prvo uništili drvorede, što je preko 200 stabala. Pored toga, uništiće i bašte ispred zgrada, koje su veoma važne za taj mini-ekosistem koji Zvezdara, kao jedna od najzelenijih opština ima“, kaže Živković i dodaje da bi bile uništene i mnoge kuće na tom potezu: „Tu je stambena kolonija preduzeća Rad, gde 20 porodica živi poslednjih 20–30 godina, kao i kuće koje su građene poslednjih 50 godina, kada se ovaj kraj i razvijao“.

Građani se, kaže, bore najpre formalno-pravnim sredstvima. Najpre su napisali primedbe koje je potpisalo 1200 građana, uglavnom stanovnika ovog dela grada. Održane su i dve javne rasprave:

„Rukovodstvo grada su neke primedbe i usvojili, jedan park smo sačuvali. Pokušavamo da oborimo čitav plan, a da sledeći nacrt plana bude u skladu sa lokalnom zajednicom koja živi ovde. Ljudi su dobro odreagovali, brzo smo se okupili i oformili jednu inicijativu, uspeli smo da artikulišemo naše primedbe i da delujemo u skladu sa tim“.

PROČITAJ I  Nastavlja se borba za zelenu Zvezdaru

Ovo nije prvi put da se predlaže uklanjanje zelenih površina u ovom delu Beograda.

„Na Zvezdari su u poslednjih 20 godina često napadani njeni parkovi i zelene površine, tako da smo već izverzirani kako da se usprotivimo planovima koji ne odgovaraju kvalitetu života meštana“, kaže Živković.

Kao posebno ohrabrenje da istraju u borbi za zelenu Zvezdaru građani ističu odlične međuljudske odnose:

„Najbitnije je da slušamo i obaveštavamo jedni druge, i da budemo složni u ciljevima koje sebi postavimo“, zaključuje Živković.