Skip to content

I tokom leta, kada retko ko razmišlja o zagađenosti vazduha, aero-zagađenje za neke je aktuelna tema. Udruženje „Protok 21“ iz Smedereva uveliko planira da u školske programe uvrsti neki oblik edukacije o ovom pitanju, koje će, čini se, i naredne zime biti prisutno.

„Prethodnog meseca kontaktirali smo sve osnovne i srednje škole u Smederevu, ukupno njih 20, da u svoj godišnji plan rada uključe naš ekološki kviz ‘Dani čistog vazduha’. Pre kviza, tokom nekoliko nedelja, u školama će se organizovati radionice o aero-zagađenju za decu od šestog razreda, pa do završnih razreda srednje škole“, najavljuje Nataša Rašković iz organizacije „Protok 21“.

Ona kaže da će se deca na radionicama upoznati sa osnovnim informacijama o zagađenju vazduha kako bi razumela ozbiljnost stanja koje je iz godine u godinu sve lošije. Nakon završenih radionica, učenici svih škola formiraće ekipe koje će znanja odmeriti na gradskom kvizu.

„Deca treba da u tom uzrastu shvate problem, i da preko njih informacija stigne i u njihove kuće. Škola koja bude pobedila u kvizu dobiće ekološku nagradu – sadnice za svoje školsko dvorište ili kante za smeće od reciklažnog materijala“, kaže Rašković i dodaje da se situacija ne može rešiti jednokratno ni brzo, pa je zato njihov uticaj na društvenu zajednicu i te kako bitan.

U Smederevu se za kraj septembra planira i Trka za čist vazduh.

„Već smo stupili u kontakt sa svim klubovima, sportskim udruženjima i sportskim radnicima koji bi mogli da se uključe u organizaciju ove trke. Želja nam je da i na ovaj način animiramo naše sugrađane, a Smederevo već duže vreme nema nijednu atletsku trku, pa mislimo da je ovo dobar način da aktiviramo sugrađane i pokrenemo ih na razmišljanje. I zaista, ima smisla trčati septembra ili oktobra, dok ne krene grejna sezona, dok je vazduh još iole čist“.

PROČITAJ I  Koraci ka „pročišćenju pluća“ Valjeva

„Protok 21“ planira da organizuje još jedan „Dućan svežeg vazduha“ najesen, kada se u Smederevu održava gradski vašar. To je, po rečima Nataše Rašković, dobra prilika da mnogo ljudi vidi i čuje za ideju „Crvenih bedževa“ i kući ponese teglu svežeg vazduha za zimu, kada se očekuje visok stepen zagađenosti vazduha jer je upravo Smederevo prethodne zime bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

„Crveni bedževi“ jedna je od akcija smederevskog „Protoka 21“, koji se zalaže za održivi razvoj u širem smislu, počev od ekologije, preko socijalne i ekonomske, do društvene održivosti.